Таня Андреева: Да се приеме нова законова рамка за здравеопазването

Въпросът защо за пореден път се чудим откъде да вземем пари за Здравната каса има един единствен отговор – защото през 2010г. от Здравната каса бяха отклонени над 1,5 млрд.лв. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в сутрешния блок на БТВ. Министърът подчерта, че тези пари от една страна щяха да осигурят резерв, с който Касата да разполага в случай на недостиг на средства. От друга страна с тях можеше да се стартира втори стълб на здравното осигуряване. „Докато тези две неща не са налице, болниците всяка година, все повече ще задлъжняват“, подчерта Андреева.

Тя добави, че в парламента отлежава законопроект, който е за стартирането на реформата в здравеопазването. „Ако това не се случи, догодина дефицитът на Касата ще бъде още по- голям и тогава ще бъде много по- трудно да се намерят средства, така че да се осигури на болниците спокойна работа“, изтъкна министърът. По думите й няма смисъл да се наливат пари, докато не се пристъпи към ясни правила и принципи, по които тези средства да се разходват. „Докато не се приеме нова законова рамка, в която да функционира здравеопазването, с която да се постави началото на реформата, нищо няма да се случи“, категорична беше Андреева.

„Ние сме внесли законопроект, но той не може да влезе в сила, нито електронното здравеопазване, нито националната здравна карта. Законопроектът седи и депутатите си играят на процедури, вместо да гласуват. Къде са депутатите от опозицията?“, отбеляза Андреева. Тя изтъкна, че по законопроекта е работено повече от седем месеца с експерти, със съсловни организации, с болници, с хора, работещи във фармацевтичната сфера.

„Касата иска около 320 млн.лв. Остава да видим НАП колко здравни вноски ще събере“, каза министърът и подчерта, че НАП работи изключително добре. Андреева напомни, че миналата година бюджетът на Касата беше направен до месец септември. „Това беше решението на ГЕРБ – да има пари в Касата до месец септември. Правителството на Орешарски и НАП намериха начин да платят цялата дейност от септември до декември, като тя беше платена не 100%, а 120%“, заяви министърът. Андреева отбеляза, че здравното министерство е внесло предложение за актуализация на бюджета на Касата. Според нея дефицитът може да бъде по- малък, ако Касата влезе в своята функция за финансова дисциплина и контрол при работата и на лечебните заведения, и при другите дейности. „Към момента може да кажа, че има финансова дисциплина в Касата, контролът може да бъде малко по- завишен“, добави Андреева.

„Ако погледнете програмата на кабинета за рамките на тази година, ще видите, че всичко е свършено, с изключение на стъпките за демонополизация на Здравната каса. Това е тежък въпрос, който в годините не е решен“, каза министърът. Андреева отбеляза, че за първи път здравеопазването е тема на Споразумението за партньорство.

Министърът заяви, че няма да има фалирали болници, освен тези, които са наследени фалирали. „Цяла година се борим да ги стабилизираме“, изтъкна Андреева.