Татяна Дончева прави партия без Първанов

Татяна Дончева, учредител на Движение 21, няма да създава нов политически субект с президента в периода 2002-2012 година Георги Първанов. Това обяви самата тя пред bTV, обяснявайки, че бившият държавен глава има други планове за политическото си развитие оттук нататък, които не съвпадат изцяло с нейните, цитира Агенция Кросс.

В края на август източници от парламентарната група на БСП издадоха, че се очаква нов ляв проект на Първанов и Дончева, който трябвало да стане факт до есента.

От инициативата на Първанов в НДК от по-рано днес обаче станало ясно, че той обмисля учредяването на мрежа от дискусионни клубове в цялата страна, които имат за цел граждански натиск върху всички партии. Експрезидентът не смятал, че в страната има нужда от нови политически субекти, а че старите трябвало да бъдат подкрепени, защото при тях започнало „загниване”.

„Но според мен те няма смисъл да бъдат укрепвани, защото сегашните партии представляват един тесен кръг лица и техните интереси в битов смисъл. Освен това при Първанов темата за олигархичните зависимости е на заден план”, посочи Дончева.

Тя увери, че до края на годината ще бъде готова със собствен политически проект, след което ще напусне редиците на БСП окончателно. „Политиката е състезание по доверие и харесване. Сегашната ситуация означава да кажем, че има нужда от реорганизация на политическото пространство, за да стане то атрактивно за гражданите. Левицата има нужда от реорганизация”, допълни социалистът.

По думите й нямало как тя да бъде част от левицата в 42-рия парламент, защото „подборът там е по послушание и всеки ден за тези хора е като „ден година храни”, аз няма как да съм част от това”. Затова именно този състав на БСП в НС допуснал да се одобри кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, взривила обществото.

В тази връзка Татяна Дончева коментира и управлението на кабинета. „Каквото и да правят, могат да задържат властта, но не могат да накарат хората да ги харесват и да им имат доверие. Пламен може да си поставя каквито иска оценки, това няма никакво значение. Всеки нов ден те са щастливи, че са оцелели – щом така са избрали да управляват, това е техен избор и трябва да си носят отговорността”.

Според Дончева Пламен Орешарски е много по-голям познавач на финансовата сфера и механизмите на държавно управление от Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ обаче имал таланта да усещаш как да се хареса, как да представи това, което прави.

„Борисов беше непрекъснато в медиите, създавайки виртуална реалност. Той умееше да създаде у масовия човек впечатлението, че е мъжкар и каквото каже това става, че има ред. След глупавите му решения обаче и 15 години няма да можем да се оправим. Орешарски пък е изчезнал от медиите, което е пълен парадокс – като не смееш да се покажеш трябва да се запиташ за теб ли е бил този стол. Все пак такъв мълчалив и глухоням министър-председател България не е имала досега, а това създава чувство за несигурност у хората”.