Терористичен акт в Ница взе 80 жертви, ранените са над 100

Камион се вряза в тълпа, наблюдаваща фойерверките по случай националния празник на Франция, във френския курортен град Ница в четвъртък вечерта. Камионът е изминал около 2 км. през оживената крайбрежна улица на града, причинявайки смъртта на 80 души, ранявайки най-малко 100 други. Сред жертвите има и деца. Властите съобщиха, че 18 души все още се намират в критично състояние. Няма данни за пострадали или ранени български граждани при инцидента.

Шофьорът на камиона впоследствие е открил стрелба по хората, преди да бъде убит от полицията.
В камиона са открити личните документи на 31-годишен френски гражданин с произход от Тунис, чието местожителство е било в самия град Ница. Камионът е бил пълен с множество оръжия, сред които пистолети и по-големи, съобщи Агенция Фокус.
Френският президент Франсоа Оланд заяви, че атаката е с „неоспорим терористичен характер“. Той обяви удължаване на извънредното положение в страната, което трябваше да изтече на 26 юли, с още три месеца. За обезпечаването на сигурността на страната държавният глава е разпоредил привличането на сили от резерва на армията.