Трайков: „Южен поток” може да бъде прозрачен и полезен за България

Преди време “Южен поток” не изглеждаше най-големия проблем в България, тогава по-актуална беше темата с „Белене”. Но в крайна сметка смятам, че именно позицията ми по отношение на преговорите по големи проекти дадоха повод на доста хора да се обърнат срещу мен. Бойко Борисов от много време не е казвал нищо лошо за мен, така че може да го броим за стопляне на отношенията ми с него”, коментира пред Нова телевизия бившият енергиен министър Трайчо Трайков.
Той посочи, че вчерашното изслушване на премиера в парламента е бил един фарс, в който е било на косъм да се влезе в темата за “Южен поток.
„Още когато се заговори усилено, че договорът за “Южен поток” ще бъде спечелен от Тимченко, още тогава ДАНС трябваше да излезе със становище или поне да са уведомили министър-председателя, но стана точно обратното. Аз мисля, че “Южен поток” може да бъде прозрачен и полезен за България, поне можеше когато аз бях министър. Всички неща, които се случиха след това, не знам дали не са компрометирали тази възможност”, отбеляза Трайков.
„Имаме един неочакван съюзник в лицето на Европейската комисия. Тя задава въпросите, които българското правителство трябва да задава. Който и да бъде служебен премиер веднага ще се сблъска с проблема „Газпром”. България, ако има подписан договор, би могла да предприеме стъпки към неговото разваляне, но не е ясно с какви санкции ще се сблъска в този процес”, каза още Трайков, цитиран от КРОСС