Траурен ден за посолството на Азербайджан в София

Траурен ден в памет на загиналите в трагичната нощ на 19 срещу 20 януари 1990 г. отбелязва посолството на Азербайджан в София утре.

Нощта, която влезе в историята на азербайджанския народ като кървавата януарска трагедия, и тази година ще бъде почетена от правителството на Азербайджан, от държавни служители, дипломати и обикновени хора с национален ден на траур за жертвите на трагедията „Черният януари”. По този повод и чуждестранните дипломатически мисии на Република Азербайджан, акредитирани в своите държави, ще почетат 20 януари.

„В тези трагични дни доблестните синове и дъщери на нашия народ, за които свободата, честта и достойнството бяха над всичко, пожертваха собствения си живот, в името на свободата и независимостта на родината си – Република Азербайджан

Трагедията на 20 януари, довела до големи загуби и избиване на невинни хора, между които старци, жени и деца, показа непреклонността и гордостта на азербайджанския народ, който се стремеше към свобода и независимост, тъй като не можеше да понесе предателската политика по отношение на Азербайджан, прилагана от бившето ръководството на СССР

Именно благодарение на твърдостта и непреклонността на духа на азербайджанския народ ние възстановихме нашата независимост, към която се стремяхме през дългите години на тоталитарен режим.

Макар, че са минали 24 години от тези кървави събития, всяка година азербайджанския народ отбелязва трагедията на 20 януари, която е увековечена в паметта на нашия народ, като ден на национален траур”, се казва в съобщението на посолство по повод предстоящия траурен ден.

Посолство на Република Азербайджан