Трето събитие от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“

Третата проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ предстои в съботната вечер на 18 ноември от 19 часа във фоайето на Операта. В програмата на вокалния концерт ще звучат шедьоври от оперната класика, в изпълнение на сопраното Нона Кръстникова, баритона Марян Йованоски, на рояла ще бъде Игор Кириянов, в концерта ще вземе участие и Мая Желязкова – флейта.

Началото на новия концертен цикъл в репертоара на бургаския културен институт бе поставено с вокалния концерт на 7 октомври т. год., със солисти: сопраното Людмила Михайлова и баритонът Йордан Христозов, на рояла бе Дария Кръстева, а водеща– Стефка Христозова, която се включи в концертната програма с изпълнение на флейта, в дует с Йордан Христозов – китара. Последва концерт на басите на Бургаската опера – Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков, под клавирния съпровод на Илиана Тодорова – на 4 ноември.

Нона Кръстникова се справи блестящо на 25 октомври на спектакъла на операта от Джакомо Пучини „Мадам Бътерфлай“ – и с казуса светкавично навлизане в натюрела на роля, която не е изпълнявала отдавна, поради заболяване на певицата, предвидена в състава, и като музикално, и като артистично предизвикателство, и като чисто времеви ресурс – за да си припомни нелеката партия. По време на летния сезон на Бургаската опера сопраното дебютира успешно в ролята на Сафи в оперетата от Йохан Щраус-син „Цигански барон“, под палката на маестро Деян Павлов – по време на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023, на сцената на Летния театър, като за нея това бе двоен дебют – и като изграждане на нов образ, и като участие за първи път в оперетно заглавие. С оперетата от Щраус бе открит и Сезон 2023/ 2024 на Държавна опера – Бургас – отново при пълна зала и възторжен прием от страна на публиката. През летния сезон Нона Кръстникова участва и в поредицата концерти с музика от класическото френско кино „Любовна история“ в различни градове в България, също под диригентството на проф. Деян Павлов. Сопраното дебютира и в ролята на Ана в операта „Набуко“ от Джузепе Верди – във втората вечер от фестивала „Опера на светилището“ в тракийския мегалитен комплекс Бегликташ, с диригент проф. Ивайло Кринчев, участва и в характерната комична роля на Берта в „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини – на сцената на Летния театър в Бургас, под диригентството на Иван Кожухаров.

Именитият баритон Марян Йованоски – солист на Националната опера и балет на Република Северна Македония и на Държавна опера – Бургас, ще се представи на концерта в събота, заедно със сопраното Кръстникова. По време на летния сезон на Бургаската опера той участва в операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди, под палката на големия български диригент Иван Кожухаров – както по време на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023, така и на спектакъла на Вердиевото заглавие, с което бе официално открит фестивалът „Сцена на вековете“ във Велико Търново през м. юли т. год. Изтъкнатият оперен певец влезе в знаковите роли на Набуко в едноименната опера от Верди – на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ, както и на Ескамилио – в операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Предстои негово вълнуващо превъплъщение в образа на Тореадора и на спектакъла на 24 ноември т. год. на сцената на Бургаската опера. Марян Йованоски изпълни и ролята на Граф ди Луна в „Трубадур“ от Джузепе Верди – в последната фестивална вечер на „Опера на светилището“ 2023 .

На рояла в събота застава младият пианист от Украйна Игор Кириянов, който отскоро е корепетитор в Бургаската опера, като първата му сценична изява бе по време на Втория национален конкурс за млади оперни певци с международно участие „Стоян Попов“, който се проведе от 17 до 21 октомври т. год. в залата на Операта. В концертната програма ще вземе участие и флейтистката Мая Желязкова, която има опит в подобни камерни вокални прояви.

Ето какво разкрива предконцертно сопраното Нона Кръстникова:

„За мен е чест да пея с Мариян Йовановски в един концерт, който представя солистите на Опера Бургас. Това е баритон, който притежава тембър на старите големи майстори – мек, дълбок, много цветен, голям! Програмата, която сме подбрали, преминава през различни стилове, езици и епохи! Щастие и тъга, любов и омраза, много противоречиви емоции и страсти обещава музиката на концерта. Ще ни акомпанира Игор Кирянов –  виртуозен пианист от Украйна, а като една елегантна и фина изненада ще поднесем на публиката две пиеси за флейта с прекрасната Мая Желязкова.  Каня всички с голямо желание, ще е вдъхновяващо!“

В програмата на концерта в събота ще прозвучат:

Ария на Елвира из операта „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт – „Ach chi mi dice mai, Ария на Фигаро из операта „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, Дует на Фигаро и Розина  и Ария на Розина – от същата опера; Ария из операта „Танхойзер“ от Рихард Вагнер – „Dich teure Halle“, Пролог на Тонио из операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало, Дует на Неда и Тонио из същата опера; „Невидима флейта“  от Камий Сен-Санс, „Езическа вечер“  отЖорж Хю – из цикъла “Далечни песни”; Дует на Алфио и Сантуца из операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани; Ария на Саломе –  Масне-Il e deux il est bon из операта „Иродиада“ от Жул Масне и Ария на Тореадора из операта „Кармен“ от Жорж Бизе.

 

В съботната вечер на 18-ти ноември третото събитие от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“  ще обагри с различни нюанси на настроението присъстващите в изисканото пространство на фоайето на Операта, което вече се затвърди като предпочитано място за камерни музикални прояви.

Следващият концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас е на 2 декември от 19 часа във фоайето на Операта, с участието на именитото мецосопрано Даниела Дякова и изтъкнатия баритон Александър Крунев. На рояла ще бъде Илиана Тодорова, която участва във втория концерт от поредицата – с басите Делян Славов, Диман Панчев и Костадин Мечков.

 

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“, работи и в събота/, в мрежата на Grabo – https://grabo.bg/burgas/vokalen-kontzert-0zqhh74