Тримата младежи са все още в неизвестност

Трето денонощие продължава издирването на тримата младежи, които изчезнаха в района на връх Ботев в почивните дни. В акцията тази сутрин ще се включи и екип на “Гранична полиция”.

Ангажиран е хеликоптер, снабден с термовизионна камера. Целия ресурс на Червения кръст от планински спасители е включен в издирването. Допълнително са дошли спасители от Банско и Разлог. Към търсенето са се включили и много доброволци. Зоната от 30 кв. км, показана от клетките на мобилните оператори, че е вероятната зона, където можа да са трите момчета, е обходена на 100% от спасителните екипи вчера.

Туристите са се изгубили, като са решили да направят преход от Карлово към хижа “Рай”. Сигнал са подали късно вечерта в събота. Местността, в която са се изгубили тримата неопитни планинари, е известна като Джандема и е една от най-опасните в Стара планина. “Има места, на които и човешки крак не е стъпвал. За тях ще се окаже наистина страшно. Само можем да гадаем къде се намират младежите”, коментира кметът на Калофер Румен Стоянов.

Последното съобщение от момчетата е, че са прекарали нощта на събота срещу неделя в пещера.

За издирването на загубилите се студенти в природния резерват “Джендема” директорът на Планинската спасителна служба Кирил Русев разказа: Периметърът е огромен. Но за два дена доста се обходи и провери. Три хеликоптера вчера облитаха терена. Подновяваме издирването и тази сутрин. Надявам се времето да позволи. Нашите хора са вече на терена и продължаваме. Предполагаме, че те са влезли в дере и чакат да бъдат спасени. В гористата част на планината може би да се заблудили и са тръгнали в някаква долина, като са си мислили, че ще ориентират. Но там много от долините и деретата завършват с пропаст. За съжаление не са подали сигнал, по който да бъдат забелязани. /КРОСС/