Три сдружения на хора с увреждания са представителни организации на национално равнище

Министерският съвет прие решения, с които признава сдруженията „Център за психологически изследвания”, „Асоциация на родители на деца с епилепсия” и „Българска асоциация за невромускулни заболявания” за представителни организации на национално равнище в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, за срок от три години.

Основните цели на сдружение „Център за психологически изследвания” са активно участие в разработването и провеждането на политики, подпомагащи ефективната и ефикасна социална интеграция и увеличаване приноса им за подобряване социалното включване и качеството на живот на хората с увреждания в България. Българската асоциация за невромускулни заболявания си поставя за цел да защитава правото на нормален и пълноценен живот на хората, страдащи от това заболяване, да оказва морална, правна, здравна и психологическа помощ на болните деца и техните семейства, да съдейства за успешното им социално включване и качеството на живот. Асоциацията на родители на деца с епилепсия се стреми да съдейства за социалната интеграция на децата, младежите, девойките и възрастните, страдащи от епилепсия, за подобряване на условията им на живот, за изграждане на централизирана медицинска помощ за болните.

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е консултативен орган към МС в областта на интеграцията на хората с увреждания. Членуващите в него неправителствени организации на и за хора с увреждания, допринасят за формиране на държавната политика в областта и имат съществена роля за усъвършенстване на нормативната уредба.