Търсенето на изчезналия Boeing продължава

Семейството на китайски пътник от изчезналия „Боинг” е установило контакт с мобилния му телефон и малайзийските власти се опитват да използват сигнала, за да локализират самолета, съобщи КРОСС.  Boeing 777-200 на Малайзийските авиолинии изчезна вчера сутринта по време на полет от Куала Лумпур за Пекин. На борда му има 227 пътници. Стана известно, че поне двама от тях са пътували с чужди паспорти – на италианец и австриец, откраднати в Тайланд преди година и половина. Пътниците са се представили с документите на италианеца Луиджи Маралди и австриеца Кристиан Козел. Италия и Австрия потвърдиха, че действителните Маралди и Козел не са били в самолета, а са обявили преди време паспортите си за изгубени в Тайланд. Associated Press съобщава, че има подозрения за още двама пътници с фалшиви документи за самоличност.

Този детайл плюс внезапното изчезване на самолета при ясно и спокойно време, навеждащо на мисълта за експлозия на борда, засили безпокойството, че машината е станала жертва на терористичен акт. Бойци на Ал Кайда са използвали подобна тактика с откраднати паспорти, за да се опитат да фалшифицират самоличността си.

Търсенето на изчезналия „Боинг” продължава, опитват да го локализират чрез сигнал от мобилен телефон. Част от роднините на пътниците са в хотел край пекинското летище.

Експерти обаче не изключват и следните варианти – отказ на двигателите, структурен дефект на самолета, екстремни турболенции, пилотска грешка и дори самоубийство на пилота.

Ако все пак се окаже терористичен акт, Китай бързо ще обвини сепаратистите от Уйгурския район, смята Асошиейтед прес и напомня, че това се е случило след масовото клане на гара в китайския град Кунмин, където загинаха 29 души, а близо 150 бяха ранени.

В същото време анализ на данни от радар сочат, че изчезналият малайзийски боинг може да е направил завой на обратно и да е тръгнал да се връща, предаде Reuters, като се позова на Родзали Дауд, командващ малайзийските кралски военновъздушни сили.

Търсенето на изчезналия „Боинг” продължава, опитват да го локализират чрез сигнал от мобилен телефон. В търсенето участва и бреговата охрана на Виетнам. „Разглеждахме записите от радара и си дадохме сметка, че е възможно самолетът да е направил обратен завой”, поясни Дауд на пресконференция. Поради тази причина периметърът на издирване на машината е разширен до западните брегове на Малайзия.

Намирането на останките от малайзийския боинг може да отнеме дни, дори и повече време въпреки усилията на няколко страни, предоставили 13 самолета и 29 кораба, отбелязва AP.

Малазийският министър на транспорта Хишамудин бин Тун Хюсейн съобщи, че спасителните екипи не са успели да открият отломки в района, в който виетнамски военни самолети вчера забелязаха две петна от разлив на гориво, предаде ИТАР-ТАСС. „В този район не успяхме да открием отломки от самолета”, посочи министърът.

Връзката с машината Боинг 777-200 беше загубена в събота след два часа след излитането й от столицата на Малайзия в 2.40 ч. местно време. По това време самолетът, който трябваше да кацне в Пекин, се е намирал над Южнокитайско море на разстояние от 120 морски мили от град Кота Бару. По данни на авиокомпанията оператор Малейжа еърлайнс в самолета е имало 227 пътници и 12 членове на екипажа. От пътниците 153 са китайци, 38 – малайзийци, 5 от Индия, 7 от Индонезия, 7 от Австралия, 4 от САЩ, 3 от Франция, 2 от Нова Зеландия, Канада и Украйна, по един от Русия и Холандия.

Малейжа еърлайнс е изпълнявала въпросния полет заедно с китайската компания Чайна саутърн еърлайнс. По нейна информация в самолета е имало група художници, участвали в изложба по калиграфия в Куала Лумпур. Близки на китайските пътници упрекват китайския съоператор, че не им съобщава достатъчно информации, посочва AFP.