Украинските деца нямат нужните ваксини за нашата образователна система

Няма никакъв проблем украинските деца да бъдат интегрирани в българската образователна система, ако, първо изявят желание и второ, бъдат ваксинирани, съгласно календара, който важи за българските деца. Има разминаване в две от ваксините и съгласно указанията на здравното министерство, не можем да ги пуснем в нашата училищна система, без им се направят тези две ваксини. 523 деца са минали по този път и те са записани в нашата образователна система. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

„Огромната част от украинските деца завършват учебната година онлайн по украинската програма, защото украинското министерство им е дало уверение, че със завършването на класовете те ще получат удостоверения от тяхното образователно министерство за завършен етап на образование. През есента имаме готовност и без проблем 20 000 украински деца могат да бъдат интегрирани, има места и ако трябва, тогава ще се търси актуализация на бюджета, но за момента няма такава нужда“, допълни още Денков.

„Информацията за това как украинците у нас могат да запишат децата си в българската образователна система е публикувана на български и на английски език в сайта на МОН, в международния сайт, който е за украинските бежанци в цяла Европа, каза образователният министър. Той подчерта, че информация има, но е напълно нормално, че украинците още не са решили как ще продължат живота си, защото ситуацията в Украйна се променя. Съвсем нормално е, че повечето от тях, вероятно е и очаквам, да искат да се върнат в Украйна“, каза Николай Денков.

„Правилата са, че един месец преди края на учебната година не могат да бъдат записвани нови ученици, но време на цялата учебна година и през лятото украинските деца могат да подават заявки, и след ваксиниране, веднага да бъдат включени в образователната ни система. Няма регламент за откриването на украински училища, но пет министерства работят у нас много сериозно за т.нар. кооперативи и групи. Основното, което трябва да се реши, е за финансирането, което да идва от европейски средства. По тази тема работят заедно образователното, социалното, финансовото, екологичното и здравното министерство у нас“, заяви Денков.