Усложнена остава обстановката в Бургаска област

Обстановката в област Бургас остава усложнена.

В община Поморие са затворени пътищата Страцин-Косовец и Бата-Белодол. Затворен за движение е пътят за с. Козичино, поради големи снегонавявания. Пътят Поморие – Ахелой е отворен. При зимни условия са проходими пътищата до селата Горица, Бата и Страцин.

В момента  се отваря направлението Бургас – Слънчев бряг. Според Агенция Пътна инфраструктура, е възстановено движението на автомобили до 12 тона по път I-9 Варна – Бургас в участъка Бургас – Сарафово – Поморие /само в посока Поморие/.

По-голямата част от републиканските и обшински пътища остават затворени, поради силни снегонавявания и ниска видимост. В най-критичните участъци видимостта е била ограничена до 2 м, а поривите на вятъра са достигали 100 км/час. Отворен за движение на всички автомобили е пътят Бургас-Петолъчката, Айтоски проход също е отворен, но с ограничение за тежкотоварни автомобили над 12 т., отворен е и Ришки проход, където ограничението е за автомобили над 3,5 тона. Бургас-Слънчев бряг-Варна е отворен за движение за автомобили под 12 т., но в обратната посока от Слънчев бряг за Бургас все още е затворен – извършва се почистване.Отворени за движение са пътните отсечки Бургас-Малко Търново, Бургас – Царево, Бургас-Средец-Елхово, но с ограничение за движение на тежкотоварни автомобили над  12 т. 154 машини на снегопочистващите фирми чистиха пътищата от репубиканската мрежа тази нощ. 2860,00 тона пясък, 1079,00 тона луга,1850,00 тона сол и 21,15 тона  калциев двухлорид са използвани само през вчерашния ден.

42 са населените места в региона, частично или цялостно останали без електричество. Авариите са предимно в общините Созопол, Приморско, Камено, Средец, Поморие, Бургас. Всички налични екипи на дружеството работят за отстраняване на проблемите с електрозахранването, но метеорологичните условия  и на места трудния достъп, усложняват работата на техниците.

Много хора са предприели пътувания, което е довело до закъсване на автомобилите и искания за евакуация. Над 17 са сигналите за бедстващи хора на територията на област Бургас постъпили през нощта на телефон 112, на всички тях е реагирано незабавно.  Екипи на пожарната, областно пътно управление или съответните общини са евакуирали над 54 души. Към настоящия момент няма сигнали за бедстващи хора или такива, които се нуждаят от медицинска помощ, съобщават от областна администрация.

Пристанището в Бургас остава затворено, Летище Бургас приема полети. От БДЖ не съобщават за аварирали влакове, движението се извършва по направление, възможни са закъснения. Очакванията на институциите са вятърът да утихне, а пътищата да бъдат отваряни поетапно.