Успех на бургаски фолклорен ансамбъл зад граница

1-во място и “Гранд Приза танцьорите на ФК “Силкосия”-Бургас от XIII Международен Конкурс и Арт Фестивал “Звездите на Виена”, с ръководител Ангел Стойков.

С три купи, медали и много положителни емоции се завърнаха от Прага и Виена танцьорите на бургаския Фолклорен клуб “Силкосия”, които взеха участие в 23-то издание на Международния Фестивал “Пражки звездопад” и 13-тото издание на Международния Конкурс и Арт Фестивал “Звездите на Виена”, обединени в рамките на VI Гранд Фестивал „Магичните мостове на Виена и Прага“.

Над хиляда участника – солисти, ансамбли и групи от различни държави, като Беларус, Латвия, Украйна, Русия, Израел, Чехия, Словакия, България и др., разделени в отделни категории, се състезаваха в двата престижни Фестивала в периода от 30.03 до 02.04.2016 г.

Международно жури от известни културни и художествени дейци оценяваше изпълнителите, като критериите за оценка в категориите “Фолклор” и “Танцово изкуство и хореография” бяха: умения и техника, майсторство на изпълнението, артистичност, художествена стойност и етнографска точност, оригиналност на костюмите и др.

На Фестивала “Пражки звездопад” в Прага, ФК “Силкосия” завоюва достойното 2-ро място, а в световната столица на музиката, валса и дворците – Виена и Фестивала “Звездите на Виена”, клубът се класира да продължи надпреварата в заключителния етап на конкурса – Гала концерта на победителите – Лауреати 1-ва степен, с хорото “Куцанка”, след което постигна и своя заслужен успех, като спечели 1-во място и голямата награда на Фестивала – приза “Гранд При” на абсолютните победители, който беше присъден общо на четирима участника от различните състезателни категории.

Емоциите от успешното представяне и бурните аплодисменти завършиха с кръшно българско хоро, което танцьорите на ФК ”Силкосия”, заедно с участници от другите държави извиха в концертната зала, под звуците на вълшебните гласове на ансамбъл “Българка”.