Учениците в Бургас излизат в грипна ваканция

klasna_staqВтората грипна вълна за сезона засегна и община Бургас. Към момента заболеваемостта сред децата и младежите достига между 20 и 30 на сто. Грипният вирус е тип Б и засяга най-много децата между 5 и 15 години. Това даде причина кметът Димитър Николов да обяви втора грипна ваканция.

Тя ще продължи до края на седмицата, като за неучебни са обявени 4, 5 и 6 март. Учениците ще се върнат в клас чак в понеделник (9 март).

 Детските градини и ясли ще продължат да работят при режим  “засилен филтър”. Ще бъдат използвани мобилни термометри, дезинфекциращи платчета и постелки, както и проверки още на входа на градината.

Други противоепидемичните мерки, които ще бъдат взети за снижаване на заболеваемостта са прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизациите.

Община Бургас ще отмени обявените масови събития по повод националния празник 3 март, заради струпването на много родители и деца на едно място. От празничната програма ще останат тържествените военни ритуали пред сградата на Общината и поднасянето на венци и цветя на паметната плоча на генерал Александър Лермонтов, Руския лазарет и паметника на руските освободители, съобщават от Община Бургас.