Учителите ще получат увеличение на заплатите

Учителите ще получат увеличение на заплатите, като изчисленията вече са направени и средствата са налични, съобщи служебният министър на образованието и науката Румяна Коларова. Министърът добави, че ръстът “стъпва” върху решение за увеличение на единния образователен стандарт с 0.8 на сто и ще засегне 27 на сто от учителите.

Ваня Кастрева – зам.-министър на образованието и науката, поясни, че увеличението на възнагражденията е средно с 5 на сто, като за младшите учители е 30 лева, а за учители и старши учители – 20 лева.

В отговор на въпрос дали предстоят смени на началници на регионални инспекторати по образованието министър Коларова заяви, че такива са правени с голям интензитет по време на едногодишния мандат на предишното правителство. “Ние не сме дошли, за да правим смени. Първият и основен приоритет за мен е да има устойчивост и ефективност в работата на регионалните инспекторати”, заяви Коларова. Министърът допълни, че има казуси с освободени началници на регионални инспекторати и, ако Върховният административен съд се е произнесъл окончателно за възстановяването им на работа, няма причина решенията да не бъдат изпълнени и законът трябва да бъде спазен.

Министърът посочи, че няма информация за забавени ремонти, които да затруднят началото на учебния процес и новата учебна година навсякъде ще започне на 15 септември, включително и в пострадалите от наводненията през това лято райони. Началото на учебната година трябва да даде старт на по-голям оптимизъм и на чувство за солидарност, каза Румяна Коларова./БТА