Учители искат повече творби на Ботев в програмите по БЕЛ

76,2% от учителите (4461 от 5854) по български език и литература са участвали активно в анкетата на Министерството на образованието и науката. Преобладават учителите, които са работили върху програмите в прогимназиален етап – 64% (2847), където целта е оптимизиране на съществуващите учебни програми, а не създаването на нови. В гимназиалната степен са работили 1919 учители, т.е. 43%. Върху цялото обучение са работили 305 учители или само 7%, предаде КРОСС.
В предложенията на учителите броят на творбите от българската литература е почти същият като в проектите на програми, но се различават някои заглавия. Обобщените резултати показват, че учителите намират за необходимо Ботев да е представен с няколко допълнителни спрямо предложените в проектите на нови програми творби – „Елегия”, „Моята молитва”, „Майце си”, за сметка на някои творби на Вазов като „Елате ни вижте!” и „Новото гробище над Сливница” или на по-едностранчивото представяне на автори като Дебелянов (без творби, свързани с войната) или Яворов (без ярко символистична творба). Тези примери в никакъв случай не бива да се тълкуват като желание на учителите посочените творби да не се изучават, а като търсене на оптимален баланс между броя на учебните часове, предвидени за изучаване на литература, и авторите и творбите, които отчитат като по-значими и държат да се включат задължително.
Изборът на учителите на автори и творби е повлиян най-силно от стремеж за запазване на всички класически автори, присъствие на най-емблематичните творби за всеки автор, посочване на най-лесно възприемани от учениците творби, както и на присъстващите в момента творби, включени в държавните зрелостни изпити.
Преобладаващата част от учителите – 81 % намират за по-удачен хронологичния принцип (историческа епоха – литературни явления – биография на автор – творчество – конкретна творба и т.н) при обучението в 11. и в 12. клас.