Финансова криза удря съдилищата

Финансова криза се задава в съдилищата в страната, съобщи на специален брифинг представляващият Висшия съдебен съвет Соня Найденова. Голяма част от средствата за издръжка е изчерпана и така се поставя под въпрос работата им.

Все още няма отговор на искането на Висшия съдебен орган до институциите за увеличаване на бюджета на съдебната власт с 19 милиона лева. За конкретната липса на финансов ресурс Соня Найденова каза: Около 85 съдилища са без средства за издръжка. Това включва заплащане на външни услуги като ток, вода, разплащане на възнаграждения на вещи лица и съдебни заседатели. Очаква се до края на седмицата този брой на съдилищата да се увеличи. Този недостиг на средства за издръжка би довел до там, че да се блокира и самият правораздавателен процес, цитира Агенция Кросс.

Според Найденова, апелът на магистратите за повече пари не се чува, защото те нямат право на стачка.

Показаното нежелание на реакция по отношение предложенията на ВСС за корекция на бюджета, както и по отношение парите за издръжка, така и разбира се по отношение на другото предложение ни поставя в една доста трудна ситуация. Самият факт, че може би магистратите, съгласно инструкцията на закона нямат право на стачка и изразяване по начин, по който други съсловни групи изразяват своето недоволство поради бюджетния недостиг, някак си поставя тази тема за финансирането на съдебната власт по встрани от други актуални теми, посочи тя.