„Царевец” отново става сцена на вековете

На 2 август с оперния спектакъл на Софийската опера и балет „Мадам Бътерфлай” ще бъде открит Летния оперен фестивал “Сцена на вековете” – 2014.
Възроденият след 21-годишно прекъсване фестивал създава неповторимо преживяване за почитателите на класическото изкуство. В естествена историческа среда, на фона на царския дворец зад стените на крепостта «Царевец» ще бъдат представени оперите – “Селска чест” от Пиетро Маскани, “Джани Скики” от Пучини и балетните спектакли „Жизел” и „Зорба гъркът”.
Летния фестивал „Сцена на вековете” е едно от най-значимите културни събития в България. Началото на уникалния проект е поставено през 1985 година. Тогава на Царевец сред впечатляващият пейзаж на Велико Търново се играе за първи път на открито на операта “Ивайло” от Марин Големинов, постановка на режисьора Пламен Карталов.
През 2008 година, фестивалът “Сцена на вековете” отново е възстановен и се провежда всяка година в рамките на културната програма на Община Велико Търново”.
В дните на фестивала любителите на опертоно изкуство могат да гледат документални записи на оперните спектакли “Бал с маски” и „Тоска”, които ще бъдат представяни в „Павилиона на щастието”, парк „Дружба” и парк „Колю Фичето” – Велико Търново.
Съпътстващата програма на фестивала предвижда творчески срещи с участващите артисти и специален тур „зад кулисите”, пише КРОСС.