Цацаров разкритикува следствието

Най-слабото звено в българската правораздавателната система е разследването, а прокуратурата не може да ограмотява разследващите органи. Такова мнение заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната комисия по правни въпроси.

На днешното си заседание комисията обсъжда годишните доклади за прилагането на закона за дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2011 и 2012 г.

Главният прокурор отправи язвителни критики към кадрите на Националната следствена служба, оглавявана от Бойко Найденов, спряган за поста на първи обвинител още преди името на Цацаров да се появи сред кандидатите. Найденов беше временно на поста главен прокурор след избора на Борис Велчев за конституционен съдия и преди избора на Цацаров за първи държавен обвинител

„Останал е един контингент от следователи, които не са особено натоварени и чието разследване не е най-качественото, натоварването в НСлС е граничещо с минимум”, посочи Сотир Цацаров.

По думите му, и за разследващите полицаи трябва да стане задължителен курсът в Националния институт по правосъдието, както е за прокурорите. „В една нормална държава, полицията трябва да разследва, но не може да се разчита на ограмотяване на разследващите органи от страна на прокуратурата”, посочи Цацаров, според когото разследващите полицаи трябва да преминават предварително обучение в Академията на МВР.

„Тенденцията е на прокуратурата да бъдат изпращани огромно количество печатни материали просто „по компетентност”. Не това е пътят”, коментира пред депутатите главният прокурор.

Той повдигна и въпроса за това финалните актове на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Националната агенция за приходите (НАП) да се приемат като нормални доказателства в съда. Самият Цацаров смята, че не може данъчен ревизионен акт, влязъл в сила да не е задължителен за наказателния съд.

Главният прокурор посочи, че качеството на прокурорската работа се мери по два показателя: процентът на върнатите дела и процентът на оправдателните присъди и осъдителните присъди.

По думите на Цацаров, и за 2011 г., и 2012 г. нивото на върнатите дела в сравнение с внесените в съда прокурорски актове е ниско – 5,2%.

„Над 97% са осъдителните присъди спрямо всички дела с влязъл в сила съдебен акт. 99,9 % от влезлите в сила присъди са приведени в изпълнение”, подчерта главният прокурор.

Цацаров допълни, че делата са с висок обществен интерес са 4,4% от всички, като при тях е по-висок процентът на върнатите дела и на оправдателни присъди.

„Прокуратурата среща затруднения при защита на определени лица. Предлагането на реална защита представлява огромен проблем при механизма, който действа”, добави главният прокурор.

Има тенденция на намаляване на исканията на прокуратурата за използване на СРС, информира още Цацаров. „СРС са краен способ за събиране на доказателства, но са нормален способ, важно е да не се злоупотребява с тях”, допълни той.

Главният прокурор обясни, че ще се работи за преодоляване на разликите между отделните прокуратури в страната, включително и разликите в разходите им.

Като пример той даде Районната прокуратура в Трън, където работи един прокурор с годишни разходи от 163 871 лв., а разходите за работата на един прокурор в Районната прокуратура в София са 53 618 лева.

„Над 172 000 лева пък са дадени за един прокурор от най-ненатоварената прокуратура в България – Районна прокуратура в Гълъбово”, изтъкна Цацаров.

Главният прокурор коментира и недостатъците в работата на Специализираната прокуратура. Според него се забелязват слабости в спецпрокуратурата по отношение на данъчните престъпления.

Главният прокурор обясни на депутатите, че прокуратурата работи по изпълнението на препоръките от доклада на ЕК от юли 2012 г. в раздел „реформа на съдебната система”.

В изпълнението на препоръките е бил изготвен функционален анализ на прокуратурата и пълен анализ на водени за корупция дела през периода 2007-2013 г., изготвен е и план за действие за период от 18 месеца, който е приет от ВСС и прокуратурата и е в процес на неговото изпълнение.

Следващата седмица във ВСС ще влезе предложение на прокуратурата, което ще се отнася за структурите и органите на военното правораздаване, информира главният прокурор.

„Готов е детайлен план за намаляване на броя на военните прокуратури, което ще доведе и до намаляване на броя на военните съдилища и спестяване на значителен ресурс”, добави Цацаров, цитира Агенция Кросс.