Целодневното обучение за петокласниците от догодина не е задължително

Целодневното обучение за петокласниците от догодина не е задължително, а е пожелателно, уточни във Варна просветният министър проф. д-р Анелия Клисарова в отговор на притесненията на някои от родителите, които искат децата им да учат след училище в домашни условия. От септември 2014-а очакваме 22 000 петокласника да са на целодневно обучение, 520 лв. струва това за един ученик. Целодневното обучение за петокласници е с по-големи възможности в по-малките градове и в периферните училища, докато във Варна, Пловдив и София някои школа биха се затруднявали за създаване на такива условия.

Целодневното обучение е заложено в закона, припомни министър Клисарова. “Най-важно в новия закон за средното образование е как да мотивираме учителите, за да станат учители на 21 век”, каза тя. Истината е, че експертите трябва да направят матрицата на новия нормативен акт, а съдържанието ще се пълни като чуем родители и учители, включително и от тези региони, които са най-отдалечени и където има проблеми с майчиния език”, коментира министърът.

Не по-рано от 2015-а година ще бъде въведено новото оценяване за вузовете. Досега за качество се даваха 4% от субсидията, тенденцията е сега 20 % от бюджета на университетите да зависи от качеството, посочи министърът. Тя каза още, че оценяването ще бъде по 11 критерии, сред които приоритетни са учебния процес, класификацията по рейтинговата система, брой преподаватели спрямо 1 студент, брой преподаватели по трудови договори, а не пътешествениците, добави министърът.

Утре ще се събира работната група по стратегията за висше образование, а до две седмици трябва да се събере съветът на ректорите и тя да бъде записана в Министерски съвет, съобщи КРОСС