ЦИК показа бюлетината за вота

Централната избирателна комисия показа образци на бюлетините, с които ще гласуваме на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Като цяло тя не се различава много от тази, с която избирахме евродепутати, стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова, цитира Кросс. В лявата й част са разположени квадратчетата с номерата на партията, коалицията или независимия кандидат. В дясната част са кръгчетата с преференциите.

И за да няма объркване къде е партията, а къде е преференцията, над кръгчетата има текст, който уточнява, че това са номерата с предпочитания/ преференции на кандидат от избраната листа на партия и коалиция.

„Предпочитанията, преференциите се отбелязват в дясната част на бюлетината, където са разположени кръгчетата, които съдържат номерата на кандидатите в кандидатската листа, където всеки избирател може да отбележи своето предпочитание за избран от него кандидат. За да се зачете преференцията, трябва да има едно отбелязване за кандидат. Когато има отбелязвания в повече от едно кръгче, не се брои преференция за конкретен кандидат и тук вече ще се приложи правилото, съгласно Изборния кодекс за народни представители, когато няма отбелязана преференция, се брои такава за водача на листата. Тоест във всички случаи, когато в бюлетината няма отбелязана преференция, ще се брои, че има предпочитания за първия в листата кандидат”, уточни Нейкова.

„Ако са отбелязани няколко преференции, бюлетината е валидна, но тогава ще е валиден вотът за кандидатската листа на съответната партия или коалиция, а преференция ще се брои за водача на листата”, каза още тя.

Българите в чужбина нямат право на преференциален вот.

В момента върви процедурата по отпечатване на бюлетините и досега са отпечатани за около 15 или 16 изборни района. Нейкова подчерта, че бюлетините се отпечатват единствено в печатницата на БНБ.

„Всяко сгъване, което не показва вота, ще се счита за валидно”, уточни Нейкова.

„За да е валиден гласът в бюлетината , избирателите трябва да са отбелязали своя глас със син химикал и с позволените знаци, съгласно изборния кодекс – „х” или „v”. Отбелязването трябва да е направено по начин, който не засяга съседно квадратче или кръгче”, каза още тя.

Днес или утре ЦИК ще реши как точно ще се сгъва бюлетината.