Цонев: Прокуратурата е отговорна за всички проблеми в съдебната система

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди оправдателните присъди по делото за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Цонев, Сантиров и Попов бяха обвинени по времето на ГЕРБ, че са предлагали подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров (в момента директор на столичното следствие), за да прекрати дело срещу Цонев. Делото стана особено популярно, след като на 1 април 2010 г. ексвоенният министър бе арестуван от прокурора Роман Василев с думите: “Тъй като сте абсолютен престъпник, долу на земята!”. Заради начина на арест Николай Цонев заведе дело в Страсбург. МВР нямат правомощия да правят арест във военно поделение, категоричен е той.

През октомври 2012 г. тримата бяха напълно оправдани от Иван Коев от Софийския градски съд. Апелативните съдии Спас Иванчев, Милена Панева и Калинка Георгиева се съгласиха с решението му. Днес то е потвърдено и от върховните съдии Татяна Кънчева, Юрий Кръстев и Биляна Чочева.

Второто дело, което сега Николай Цонев възнамерява да заведе е срещу държавата, за морални щети, нанесени през тези пет години, в които е обявяван за абсолютен престъпник.

Ареста Николай Цонев си обяснява с пълната немощ на тогавашното правителство на ГЕРБ. Трябваха им показни акции, които да им показват, че се борят с престъпността и с корупцията, каза в интервю за Нова той.

Прокуратурата е безконтролна институция и тя е отговорна за всички проблеми в съдебната система, заяви ден след окончателното решение на съда бившият военен министър.

Аз се радвам, че съдът в това дело ясно и точно е описал полицейщината, каза още Николай Цонев,цитиран от Кросс.

“Внимателният прочит на мотивите на въззивната инстанция разкрива картината на емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на св. П. П. ( Петьо Петров – б.р.) под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение. Твърденията в протеста, че при изграждане на изводите за проявена от св. П. П. провокация въззивният съд превратно е оценявал или игнорирал съдържанието на доказателствените средства, са крайно неиздържани и несъответни на действителното положение и доказателствения анализ, направен от САС”, пише в решението на съдебния състав с председател Татяна Кънчева.

След решението на съда Петьо Петров, завеждащ Следствения отдел към Софийска градска прокуратура, поиска да бъде освободен от поста. В заявлението си до главния прокурор той уведомява, че предвид решение на Върховния касационен съд, в което се твърди, че става дума “за емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение”, той моли да се извърши “пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем”.

В момента Николай Цонев се занимава изцяло подготовката за местните избори на своята партия “Нова алтернатива” като уточни, че финансирането на кампанията е от лични средства на членовете й.