Цукърбърг и Милнер създадоха математически нобел

Собственикът на Mail.ru Юрий Милнер и създателят на  Facebook Марк Цукърбърг обявиха създаването на нова научна награда, лауреатите на която ще получават по $3 милиона.

Първите ще бъдат определени от Милнер и Цукърбърг, след консултации с експерти.

Това ще бъде най-голямата награда за математически постижения, за каквито, както се знае, не се присъжда Нобелова награда.

Наградата ще стане една от трите най-големи научни премии и третата, основана от Юрий Милнер, след тези за медицина и фундаментална физика.Сред лауреатите на наградата за физика са Стивън Хокинг и сътрудници на CERN.

Церемонията по учредяването на наградата за математически постижения се състоя в изследователския център „Еймс” (NASA) в Силициевата долина. Водещ на тържеството беше актьорът Кевин Спейси.

Носителите на Fundamental Physics Prize са Майкъл Грийн от Кеймбриджския университет и Джон Шварц от Калифорнийския технологичен университета „за откритите от тях нови направления в квантовата гравитация”. През 2009 г. Грийн зае мястото на Лукасов професор по математика в Кеймбридж, когато постът бе напуснат от Стивън Хокинг. Грийн и Шварц са пионери на добилата популярност Теория на струните./КРОСС/