Червен индекс за пожароопасност в Бургаска област

Червен индекс на пожароопасност е обявен в област Бургас, според НИМХ към БАН. При този индекс са възможни са бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите. В останалата част от страната важат оранжевият, жълтият и синият индекс за пожароопасност. Освен в Бургаска и в още 12 области от страната е обявена най-високата степен на риск от пожари – червен индекс на пожароопасност.

Жълт код за горещини е обявен в Бургаска и още 19 области на страната.Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Над Черноморието е слънчево, около и след обяд ще е горещо. Ще духа слаб, до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури на въздуха ще е между 30 и 33 градуса. Температурата на морската вода е 27-28 градуса. Вълнението на морето ще е около 2 бала.