Честваха Илинден с откриване на паметна плочи

На Илинден, когато се чества храмовия празник на едноименната църква в Баня, носеща името на „Св.пророк Илия”, родените в селото от всички краища на страната и чужбина се събират за празника, когато се организира и панаира на населеното място.

Традиционно празникът съвпада с честването и на Илинденското-Преображенското въстание от 1913 г. Този път това, което го отличава от минали години бе, че кметът на Община Несебър Николай Димитров заедно с Янка Чакърова-кметски наместник на селото, откриха паметна плоча по случай 90-годишнината от преселението на бежанците от Беломорска Тракия и Егейска Македония в Баня.

Паметният знак, монтиран на стената на кметството, бе материализиран благодарение на инициативен комитет под председателството на  Костадин Нищелков. За ознаменуване на събитието в двора на кметството бе засадена фиданка от бреза,а на паметната плоча бяха поднесени венци, освен от Инициативния комитет, и от Община Несебър, македонското културно благотворително братство „Тодор Александров, тракийското дружество-Несебър и от кметското наместничество в Баня.

                                 

Максим МОМЧИЛОВ