Яценюк обвини Русия в опит да унищожи Украйна

Насилията в Одеса, при които в петък загинаха повече от четиридесет души, са част от руски план за унищожаване на Украйна. Това заяви украинският премиерarsen_qcenuk.

Онова, което стана в Одеса, е част от плана на Руската федерация да унищожи Украйна и нейната държава, посочи той на пресконференция в Одеса, след като проведе срещи с представители на местните власти и на гражданското общество в града, който е населен с рускоезично население.

Русия изпрати тук хора да създадат хаос, но страната трябва да се обедини и помири, за да не даде възможност на подкрепяните от Москва терористи да разединят нашия народ, добави той.

Целта на Русия е да повтори в Одеса онова, което става в източната част на страната, изтъкна Яценюк. Това е план финансиран и организиран от професионалисти, които манипулираха обикновените хора; нашият съюз ще е най-добрият отговор на тези терористи, отбеляза той.

Премиерът заяви, че след събитията на 2 май всички началници на милицията в града са уволнени за неизпълнение на задълженията им и ще бъдат заменени.

В богатите и индустриално развитите части на Източна Украйна, в които живее руско и рускоговорящо население, избухна бунт срещу властта в Киев, която се контролира в момента от хора, идващи от икономически изостаналите западни региони, желаещи асоциация с Европейския съюз.

Населението от Източна Украйна не е съгласно с решението на новата киевска власт да забрани руския език, а също така се страхува, че асоциирането с Брюксел ще донесе бедност и безработица, защото много от местните заводи, ориентирани към руския пазар, ще трябва да затворят врати.

Насилието от Източна Украйна се премести и в пристанищния град Одеса, където украински националисти нападнаха местни проруски активисти. В резултат на сблъсъците активистите бяха обградени в Профсъюзния дом на града и подпалени. Над 42 души загинаха и 125 бяха ранени, пише actualno.com.