10.10. – Световен ден за психично здраве

%d0%b4-%d1%80-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%b2Световният ден за психично здраве се отбелязва за първи път на 10 октомври 1992 г., с решение на Световната федерация за психично здраве и с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО). Според СЗО психичните разстройства  се нареждат сред първите пет болести, водещи до загуба на трудоспособност.

На фона на непрекъснатото увеличаване на заболеваемостта България  посреща този ден с най-малко психиатри на глава от населението в Европейския съюз – в пъти по-малко, алармира д-р Никола Марков. Изтъкнатият специалист с над 20 години самостоятелна практика е носител на годишната награда за принос към българската психиатрия „Доц. д-р Георги Койчев` 2020“ на сдружение „Колегиум частна психиатрия“. Д-р Марков посочва, че в България практикуват от 3 до 8 пъти по-малко психиатри на глава от населението в сравнение със страни като Гърция и Швейцария, например. А измерено обективно народите на тези държави са по-щастливи от нас.

По статистика на СЗО близо един милиард души по света имат психично разстройство и всеки може да бъде засегнат. Депресията е една от водещите причини за заболявания и увреждания сред подрастващите и възрастните. Един от пет човек развива на различен етап от своя живот психично заболяване.

Хората с тежки психични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано от общото население. Шизофренията е сред водещите причини за изгубен живот поради инвалидност, според СЗО. Самоубийствата отнемат живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди и е втората водеща причина за смърт при младите хора на възраст 15-29 години.

В началото на месец октомври тази година е публикувана Национална стратегия за психично здраве (2020 – 2030 г.). Статистиката за ситуацията в България сочи, че пациентите с шизофренни заболявания, и под наблюдение, са 25 849. От тази група между 10% и 15% (2 500 – 3 000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. От тях 1 000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а около 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.