1002 кандидат-студенти на изпита по биология в Софийския университет

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2014/2015 г. премина вчера с изпит по биология. Кандидат-студентите, които са се явили на изпита, са 1002. Темата, по която писаха явилите се на изпита по биология, избра Кирил Димов от Павликени. От подготвените от изпитната комисия седем теми беше изтеглена „Делене на прокариотна и еукариотна клетка”. Теодоси Георгиев от Добрич изтегли вариант № 2 на тестa.

Изпитната програма по биология е съставена въз основа на одобрената от МОМН учебна програма по биология за VІІІ, ІХ и Х клас на СОУ – задължителна подготовка. При подготовка за кандидатстудентския изпит могат да се използват учебниците, одобрени от МОМН, които максимално се доближават до учебната програма.

Конкурсният изпит включва:

1. Тестови задачи (30 бр.) от материала за VІІІ, ІХ и Х клас;

2. Тема от учебния материал за ІХ и/или Х клас.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Оптометрия; Екохимия; Биология; Молекулярна биология; Екология и опазване на околната среда; Биотехнологии; Биология и химия; География и биология; Биомениджмънт и устойчиво развитие; Биология и английски език; Геология; Физическо възпитание и спорт; Медицинска сестра; Медицинска рехабилитация и ерготерапия. С изпити по биология и химия бъдещите студенти могат да кандидатстват специалностите Медицина и Фармация.