15 млн. лева допълнително на БАН за 2018-та

БАН ще получи допълнителни 15 милиона лева за следващата година, но средствата ще бъда разпределени между институтите според постигнатите научни резултати. Това стана ясно след среща на ръководството на академията с представители на правителството и Народното събрание, предава Дарик.

Диалогът продължава, като ще се разработват проекти на национални научни програми за финансиране на дейности с голяма възвръщаемост и механизъм за ръст на стипендиите на докторантите.

Преди два дни учените от БАН поискаха от държавата допълнителни 38 милиона лева за догодина и увеличаване на докторантските стипендии до 765 лева.

Те заявиха готовност за протести през януари, която ще бъде преразгледана след днешното развитие на проблема.

1 коментар

  1. Ако един учен не може да създаде "труд", чиито блага да бъдат реализирани в Икономиката, то с какво се различава от една чистачка, която всеки ден прави едно и също, и акъла и, не увира?
    Давате Народна пара на хора, които с труда си, или не подпомагат бизнеса, или хилядите, да не кажа милиони дебили са по изучени от тях, щом оцеляват с доходите си, за разлика от умните академици, които с многото си мозък изкарват доход, като на чистачка, при това на граждански договор!
    Учени, учители, преподаватели и т.н., промяната ще дойде с Вас, а не чрез Вас!