2 безплатни прожекции на „София Филм Фест на брега”

2 безплатни прожекции са включени в програмата на 12-то издание на “София филм фест на брега”. Без билет ще могат да се гледат лентите  “Вапцаров – пет разказа за един разстрел” на Костадин Бонев и късометражния “Жената от  Фара”.

В афиша на кинофеста са включени филми от Полша, Русия, Индия, САЩ, Унгария и България. Част от заглавията, които бургаската публика ще може да гледа в ДТ “Адриана Будевска”, вече са носители на престижните отличия “Оскар”, “Еми”, “Кристален глобус” и “Сребърна мечка”.

Фестивалната програма ще продължи от 13 до 21 март, а билетите са на цена от 6 и 8 лева.

Сръбският режисьор Горан Маркович ще пристигне в Бургас за откриването на “София филм фест на брега”. С неговата лента  “Фалшификаторът”  ще бъде даден старт на филмовия маратон.

В селекцията  на тазгодишното издание на феста е и най-новият филм на  провокативния  Ларс фон Триер. Главната роля в “Нимфоманка” е поверена на любимката на режисьора актриса Шарлот Генсбур – дъщеря на легендарния музикант Серж Генсбур.

Нейни партньори в предизвикателния киноразказ са цяла плеяда от небосклона на холивудското и европейското кино – Стелан Скарсгард, Шая Лебоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Ума Търман, Крисчън Слейтър, Уилям Дефо и др.

На “София Филм Фест на брега” ще бъде представена и най-новата творба на италианския киномайстор Паоло Сорентино, която спечели Оскар за чуждоезичен филм – “Великата красота”.

Картините на един от най-влиятелните живописци в новата история на изкуството и предшественик на поп-арта – Едуард Хопър, оживяват като “на кино” в новия проект на режисьорът Густав Дойч – “Шърли: Представа за реалност”

В специалната селекция на феста са включени още филмите “Кутия за храна” на Ритеш Батра, “Ида” на Павел Павликовски, “Краят на омагьосания кръг” от Феликс ван Хрунинген, “Лоша прическа” на Мариана Рондон,Гранд Хотел Будапеща” на Уес Андерсън, “Вапцаров – пет разказа за един разстрел” на Костадин Бонев  и сценаристката Ивайла Александрова,Крадецът на книги” на Брайън Пърсивал, “Позиция на дете” на Калин Петер Нетцер,Сталинград” на Фьодор Бондарчук, “В разцвет” (“In Bloom”) на Нана Еквтимишвили и Симон Грос, “Пътна полиция” на Войтек Смажовски, “Голямата тетрадка” на Янош Сас, “Отрова за мишки” на Константин Буров” ,Жената от фара” на Ана Китанова, “Три дни в Сараево” на  Николай Тодоров и“Географът изпи глобуса” на Александър Веледински.