240 млн. лева от ЕК за устойчива заетост на младите хора в България

Националният план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта (НПИЕГМ) ще създаде устойчива заетост на младите хора, подчерта министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който представи НПИЕГМ в град Бургас. Той акцентира върху сътрудничеството на МТСП със социалните партньори и местната власт в реализацията на мерките, насочени към повишаване на заетостта при младежите.

„НПИЕГМ е разработен в отговор на Препоръка на Съвета на ЕС от април 2013 г. за създаване на Гаранция за младежта и обхваща периода 2014 – 2020 г.”, съобщи министър Адемов. Той допълни, че за реализация на инициативата Европейската комисия отделя 6 млрд. евро в следващите две години. България ще усвои близо 240 млн. лева.

Над 83 хиляди млади хора живеят в Югоизточния район, като близо 9 хиляди от тях са безработни, съобщи пред участниците министър Адемов. Във форума се включиха изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов, областният управител на Бургас и заместник областните управители на Сливен и Ямбол.

Министър Адемов посочи, че НПИЕГМ предвижда всеки млад човек на възраст под 25 години да получи добро предложение за работа, продължаване на образованието, чиракуване или стаж в рамките на 4 месеца след като остане без работа или напусне системата на формалното образование.

„Мерките и действията по НПИЕГМ, които се прилагат за интеграция на пазара на труда, са разнообразни и ще бъдат определяни спрямо индивидуалния профил на всеки младеж”, съобщи министър Адемов. Той поясни, че по програмите за стажуване държавата покрива разноските на работодателя по заплатата и дължимите осигуровки на стажанта, като осигурява финансиране и за половин минимална работна заплата и дължимите осигуровки върху нея за наставник.

Министър Адемов съобщи, че през първото тримесечие на 2014 г. безработните младежи до 24 г. са 35 144 средномесечно, като намаляват с 9.7% (с 3789 лица). „Първите резултати по изпълнението на НПИЕГМ отчитат, че над 6000 хиляди младежи са включени в заетост на първичния пазар на труда, на субсидирани работни места, по схеми на ОП РЧР или са курсисти в мотивационни обучения и такива за придобиване на квалификация и ключови компетенции”, допълни той.