Депутатите дадоха СРС-тата на МС

Нова агенция, подчинена на Министерския съвет, ще отговаря за подслушванията. Депутатите приеха окончателни промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които определиха правомощията на агенцията. С промяната подслушванията се извеждат от структурите на МВР. Тези функции се изпълняват от специализираната дирекция “Оперативни и технически операции” или СДОТО, което сега е в МВР, но след скандалите с подслушване на политици и бизнесмени, по които бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов вече е обвиняем, беше решено да бъде направена и подобна промяна.

Новата структура ще се казва Държавна агенция “Технически операции”. Председателят й ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера. Контролът ще бъде гарантиран от друга поправка в закона, според която поръчителят на подслушването ще трябва да плаща за него. Възстановената структура “Национално бюро за контрол на СРС” също ще има контрол върху новата агенция. Предлага се Народното събрание да назначава председателя и членовете му.

Според друга промяна в Закона за СРС-тата делата, по които има информация, събрана чрез подслушвания, ще се разглеждат от съда при открити врата. Досега решението дали да се засекрети делото взимаше съдебният състав.

Подслушване ще се иска от съответния Окръжен съд, а не от произволен Окръжен съд. Съдът пък ще иска от заявителя всички материали, които имат отношение към искането за подслушване, информира Агенция Кросс.