31 нови случая на Covid-19 в страната

mutafchiyski31 нови случая на Covid-19 в страната за последното денонощие. Те са констатирани в областите София (12 случая), Ямбол (6 случая), Плевен (4 случая), Сливен (3 случая), Пловдив (2 случая), Кюстендил (1 случай), Габрово (1 случай), Монтана (1 случай) и Пазарджик (1 случай),  съобщи началникът на Националния оперативен щаб – генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг в МС.

Общият брой на заразените с коронавируса достигна 2100 души.  365 са в болница.Сред медиците 288 са с положителни  проби.

Трима души са починали за последното денонощие. Сред тях са мъж на 79 години от дома за стари хора в град Кула, който е починал в Монтана, а  75-годишна жена е загубила живота си в следствие на пневмония.

Общо 99 са жертвите на коронавируса.

На въпрос на журналисти за планирания протест днес, когато ще се съберат много хора, ген. Мутафчийски  отговори че не могат да бъдат струпвани много хора на едно място и е нужно спазване на физическа дистанция.

На въпрос за детските градини ген Мутафчийски коментира следното: “Наблюдаваме какво става с детските градини в чужбина. Засега в Дания не се наблюдава увеличение на заболеваемостта. В Германия опасностите остават. Нашето становище е, че поне още една седмица не бива да се коментира отварянето на детските градини”.

Относно КПП-та, началникът на Оперативния щаб подчерта, че те не са факт от 6 май и няма как да се върнат с въвеждането на извънредна епидемична обстановка.

“Европейската комисия препоръчва реципрочни мерки, които съвпадат с препоръките на премиера Борисов – разговори между съседните държави за въвеждане на еднакви епидемиологични мерки”, обясни Мутафчийски. В момента се работи активно за изработване на правила за самолетно пътуване. Според началникът на Оперативния щаб, за да има такъв вид туризъм, трябва да има ясни правила и ясни предписания. Докато те не бъдат изяснени, автомобилният туризъм остава приоритетен.

“Връщането не е връщане към живота, това е новата нормалност. Никой не говори за отпадане на физическа дистанция. Докато заразените бяха двама, ние нямахме никакви навици за този вирус. Сега вече дори и малките деца знаят, че трябва да си мият ръцете и да не се гушкат. Трябваше време”, заяви Мутафчийски и изрази увереност, че са постигнати повечето цели на карантинните условия – ниска заболеваемост, обучен персонал, малко смъртни случаи.