4 политически партии минават бариерата за евроизборите

Към момента четири политически партии минават бариерата за евроизборите, която е 5.9% от гласовете -БСП, ГЕРБ, ДПС и „България без цензура”. Това показват данните от априлското проучване на социологическата агенция „Медиана”, проведено в периода 31 март – 5 април на територията на цялата страна. НФСБ и Реформаторския блок са близо до бариерата, но трудно биха се преборили за мандат в Европейския парламент. Ако изборите за Европейски парламент се проведат сега, за БСП биха гласуваха 21,9 % от избирателите, за ГЕРБ – 19,6 %, ДПС – 8,8 %, за „България без цензура” и ВМРО – 7 %. Подкрепата за НФСБ е 4 %, за Реформаторския блок – 3,8%, АБВ-3,7%, Атака- 2,5%.

25,9 % не биха гласували за никого, а 1,4 % не са решили за кого да дата гласа си, показват още данните на агенцията, представени от Кольо Колев. Събитията в Украйна не са повлияли съществено върху вътрешнополитическите нагласи в обществото. Като цяло, по отношение в страната, българското общество се консолидира около идеята „Западът е виновен като генератор на събитията, но и Русия не е съвсем права!” Доколкото има „по-права страна”, предпочитанията на обществото са на руска страна. Българите са преобладаващо против въвличане на страната в ескалация на санкции и натиск срещу Русия.

По отношение на настоящето правителство преобладават скептични и критични оценки („разочарова” – 49 %; „вдъхва надежда” – 33 % ), показват данните на „Медиана”. Към момента ГЕРБ не се явява желана политическа алтернатива. Връщането на ГЕРБ на власт се оценява като по-добра възможност от 20 %, но близо 40 % – два пъти повече – смятат, че това би било по-зле за страната. Липсата на видима и желана политическа алтернатива тушира напрежението по отношение на настоящето управление – желаещите оставката на правителството са с 10% по-малко, отколкото тези, които предпочитат то да продължи да управлява. Затихването на страстите и липсата на предпочитана политическа алтернатива, вероятно ще даде отражение и върху избирателната активност на предстоящите евроизбори. Забелязва се известно охладняване и дистанцираност по отношение на тях – не са толкова важни, намалява категоричността на волята за гласуване./КРОСС/