59% от хората по света вярват, че религията има позитивно влияние

Според резултатите от световно проучване на “Галъп интернешънъл” 59% от хората вярват, че религията играе позитивна роля в техните страни. В допитването са взели участие 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население.

Въпросът към анкетираните е бил: „Според Вас във Вашата държава религията като цяло има позитивна роля, негативна роля или няма никаква роля?”

Сами по себе си жителите на страни от Западна Европа са по-скептични към религията, а повечето от хората определят себе си като атеисти. Нетният резултат (разликата между положителни и отрицателни отговори)за тези страни е 4%.

В Източна Европа обаче хората изглежда се по-религиозни, тъй като там процентът е 33, а в Азия е 37%.

България не се различава от другите страни от Източна Европа. Делът на хората, които смятат, че религията играе положителна роля в страната ни, е 56%.

В някои страни се отчитат отрицателни нетни резултати (негативните оценки превишават положителните), като 6 от тях са в Западна Европа: Белгия, Дания, Франция, Холандия, Испания и Швеция.

В световен мащаб с най-чувствителен отрицателен нетен резултат е Ливан (-43%). Обществото, което отрежда най-положителна роля на религията в страната си, е Индонезия – с 95% отговори, че религията играе позитивна роля. За сравнение: в САЩ и Великобритания например положителните оценки също са повече от отрицателните, но съответно с 43 и с 6%, пише КРОСС