7% преференциален праг за пренареждане на листата за общински съветници

7% преференциален праг за пренареждане на листата за общински съветници гласуваха депутатите на второ четене на Изборния кодекс.

Определянето на избраните кандидати за общински съветници от всяка кандидатска листа на партия или коалиция ще се извършва според броя на получените валидни предпочитания (преференции) и подреждането на кандидатите в листатая, пише КРОСС. Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати ще са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота, решиха народните представители.

От ГЕРБ поискаха процентът да не надвишава – 5%, но още на комисия не получиха подкрепа.

С гласуването на текстовете от Изборния кодекс депутатите решиха кандидатите да се подреждат според броя на получените предпочитания (преференции), като се започне с кандидата, получил най-висок брой валидни предпочитания (преференции). Тези кандидати се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция и образуват списък А. Останалите в кандидатската листа кандидати запазват първоначалното си подреждане в листата и образуват списък Б.

Когато в списък А има двама или повече кандидати с еднакъв брой предпочитания (преференции), редът им в списъка се определя от общинската избирателна комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати и представители на партията или коалицията.

Когато няма кандидати с валидни предпочитания (преференции), избрани са кандидатите по реда, в който са подредени в кандидатската листа. Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е по-малък от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са всички кандидати от списък А. Останалите мандати на партията или коалицията се попълват с кандидатите от списък Б по реда на тяхното подреждане.

Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е по-голям от броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са първите кандидати от списък А по реда на тяхното подреждане до попълване на всички мандати. Когато броят на кандидатите с валидни предпочитания (преференции) е равен на броя на мандатите на партията или коалицията, избрани са всички кандидати от списък А.