72 000 са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение

sachevaДо този момент 72 000 са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение, но 11 033 души са намерили работа, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

“По отношение на безработицата вчера имаме за втори пореден ден по-нисък брой регистрирани безработни – 4670 за вчерашния ден, като 3385 са декларирали, че са загубили работата си вследствие на кризата. 502-ма души вчера намериха работа, въпреки кризата”, каза тя на брифинг в Министерски съвет.

“Вчерашния ден завърши с 1553 са заявления по програмата 60/40. Част от заявленията също са от творчиския и от културния сектор и са за 22 015 служители и работници”, каза Сачева.

Тя съобщи, че се осигурява храна за нуждаещите се и призова общините да кандидатстват по програмата “Социален патронаж”. 22 хиляди нуждаещи се ще получават топъл обяд, а с даренията от правителството и частни лица още 1200 социално слаби семейства ще бъдат изхранени.

В отговор на въпрос на “Хоризонт” стана ясно, че в понеделник ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъждат промените в постановлението 60/40, както и предложенията на синдикатите за увеличаване на минималното обезщетение за безработица – дневното от 9 на 17 лв., както и хората, които няма да имат право след регистрация да получават обезщетение, да получават ваучери за храна в размер на 60% от минималната работна заплата.