Google пуска Knowledge Graph за България

Google официално стартира услугата Knowledge Graph за България, с която търсенето и откриването на новости и разнообразна информация от потребителите става много по-лесно и бързо.

Задайте ключова дума като Слънчев бряг например в търсачката на Google. През последните четири десетилетия, търсенето бе базирано на съвпадение на ключовата дума със запитването и така например до скоро думите Слънчев Бряг са били просто това – две думи. В същото време е добре известно, че  български морски курорт  има много по-дълбок смисъл и затова Google предлага един интелигентен модел или  “графика”, която разбира реалните единици и техните взаимоотношения: things, not strings вече и за българските потребители.

Knowledge Graph позволява  търсенето на предмети, хора или места, за който Google знае – забележителности, известни личности, градове, спортни отбори, сгради, географски характеристики, филми, небесни обекти, произведения на изкуството и други, и предоставя незабавна информация за тях, в зависимост от запитването. Това е важна първа стъпка към изграждането на търсачки от следващо поколение, които използват колективната памет на Мрежата и разбират света малко повече като хората.

Примерите от България варират от всеобхватна информация за известните футболисти Димитър Бербатов и Христо Стоичков, до такава, свързана с различни известни бългаски забележителности, актьори или сериали.

Google Knowledge Graph не се уповава само на публични източници като Freebase, Wikipedia и CIA World Factbook. Услугата е много по-мащабна, защото е фокусиранa върху цялостната широчина и дълбочина на информацията. Knowledge Graph съдържа повече от 570 милиона обекта, както и повече от 18 милиарда факти и взаимовръзки между различните обекти и е настроен на базата на това, което хората търсят и това, което ние можем да намерим в Интернет.

Knowledge Graph подобрява Google търсенето по три основни начина:

1. Намира правилното нещо

Езикът може да бъде двусмислен – дали се има предвид Нина Добрев актрисата, или Нина Добрев като главната героиня в нашумелия сериал „Дневниците на вампира”? Сега Google разбира разликата и потребителите могат да намалят броя на резултатите от търсенето само до това, което имат предвид – просто трябва да кликнат върху един от линкове, за да видят определен поток от резултати.

Това е един от начините, по които Knowledge Graph прави търсачката на Google  по-интелигентна –резултатите са по-уместни, защото има разбиране на търсените ключови думи, както и нюансите в тяхното значението по начина, по който го прави потребителя.

2. Вземете най-доброто резюме

С Knowledge Graph, Google може да разбере по-добре вашето търсене, така че да обобщи подходящо съдържание за конкретната тема включително основни факти, от които вероятно ще се нуждаете. Например, ако търсите Иван Вазов  ще видите, кога е роден и починал, но също така ще получите и допълнителна информация за неговото образование и творчество.

Как Google Graph разбира кои факти най-вероятно са ви необходими за всяка ключова дума? За тази цел, Google се обръща към потребителиte и проучва какви са техните запитвания за всяко нещо. Например хората искат да знаят какви книги е написал Чарлз Дикенс, докато за Франк Лойд Райт, интересът е по-голям във връзка със сградите, които е проектирал.

Knowledge Graph също помага и да се разбират връзките между нещата. Мария Кюри е личност в Knowledge Graph, и тя е имала две деца, едното от които също спечели Нобелова награда, както и съпруг Пиер Кюри, който носи трета Нобелова награда в семейството. Всички тези факти са свързани в Google Knowledge Graph. Това не е просто каталог за различни неща. Услугата моделира всички тези взаимовръзки, а ключът е информацията между различните неща.

3.По-детайлна информация и в по-широк смисъл

И накрая, най-забавната част от Knowledge Graph е, че може да доведе до някои неочаквани открития.Потребителите могат да научат нов факт или нова взаимовръзка, която води след себе си една цяла нова линия на търсене. Знаете ли от къде Мат Грьонинг, създателят на Семейство Симпсън, е взел идеята за имената на Хоумър, Мардж и Лиза? Това е една голяма изненада.

Винаги сме вярвали, че най-добрата търсачката трябва да разбира точно какво искат потребителите и да им даде точно това, което желаят. Сега можем дори да отговорим на техните следващи въпроси, преди да са ги задали, защото фактите, които показваме са вследствие на това, което другите хора са търсили преди тях. Например информацията, която показваме за Том Круз, отговоря на 37% от следващите търсения за него. В действителност някои от най-непредвидените открития, които могат да се направят с Knowledge Graph са чрез функцията “Хората също така търсят”.

Услугата  ще бъде достъпна и за смартфони и таблети. Вижте и видеото (също достъпно и на уебсайта на Knowledge Graph), което представя детайлите и технологията, чрез думите на хората, които са работили по този проект.

https://www.google.bg/insidesearch/features/search/knowledge.html.