„София филм фест на брега“ в памет на Йорданка Ингилизова

Вече са ясни датите, на които ще се проведе тазгодишното издание на „София филм фест на брега“. От 14 до 22 март бургазлии ще имат възможност да видят най–доброто от програмата на един от най-големите филмови фестивали за страната. Деветдневният филмов маратон ще се проведе в Държавен театър „Адриана Будевска“.

 

Отличителното за тазгодишния фестивал е, че той ще се проведе в памет на Йорданка Ингилизова, чиято заслуга е досегашното провеждане на фестивала в Бургас. След смъртта й през 2012 г. двете й дъщери поемат щафетата. Александра  Ингилизова ще е член на журито, заедно с Христо Димитров – Хиндо и Йорданка Ананиева – заместник–кмет „Култура и образование“.

 

За 11-та поредна година фестивалът ще срещне бургаската публика с едни от най–талантливите филмови творци като Михаел Ханеке, Кен Лоуч, Кристиан Мунджиу. Българското участие в бургаския фест ще бъде представено от Любомир Младенов, Емил Христов и Кирил Станков.

 

„София филм фест на брега” се провежда от 2003 г. в Бургас, като специално издание на фестивала-майка „София филм фест”. По-късно започва организацията на подобни филмови фестивали в Пловдив (2006 г.) и във Варна. Фестивалът на бургаска територия се случва благодарение на партньорството между филмовите индустрии, творците и Община Бургас. По традиция откриването на фестивала ще бъде съпроводено от изпълнение на Бургаския духов оркестър пред сградата на театъра.

 

И тази година ще има награда на Община Бургас, награда на публиката, както и приз на книжарница „Хеликон“. Всяка прожекция ще бъде предшествана от представяне на филма.

 

В тазгодишната филмова програма е включен лауреатът от фестивала в Кан  „Любов“ – филм на немския режисьор Михаел Ханеке. Златната палма от Кан за филма „Любов“ се нарежда до останалите филмови награди на немеца за „Код непознат“ (2000), „Панистката“ (2001), „Скришна игра“(2005).

 

Британският режисьор Кен Лоуч („Бедната крава“„Паплач“, „Вятърът в ечемичените ниви“) ще разсмее филмовата аудитория с горчиво – сладката комедия „Ангелски дял“. Филмът грабна наградата на журито от кинофестивала в Кан през 2012г. В главната роля е Пол Бренигън, който в ролята на Роби се промъква в родилното отделение, за да види новородения си син и да му се закълне, че никога няма да има същия трагичен живот като баща си.

 

Друг първенец от фестивала в Кан е филмът на румънския режисьор Кристиян Мунджиу  – „Отвъд хълмовете“. В него се разглеждат сложните проблеми на моралната криза в съвременно европейско общество и ролята на религията. Копродукцията на Румъния, Франция и Белгия печели наградата за най – добър сценарий, а Кристина Флутур и Козмина Стратан си поделят приза за най–добра женска роля.

 

Българските филми в програмата на фестивала ще са: „Витоша“, „Цветът на хамелеона“ и „Джулай“. „Витоша“ е документален филм на Любомир Младенов, в чийто фокус е гражданското общество. Филмът отразява протестите на природо-защитниците – една актуална към днешна дата тема.

 

„Цветът на хамелеона“ на режисьора Емил Христов („Шивачки“, Дзифт“, „LOVE.NET”) е трилър-комедия с участието на Руши Видинлиев, Ирена Милянкова и бургазлията Руси Чанев. Това е дебютен филм на българския режисьор, създаден по романа на „Цинкограф“ на Владислав Тодоров. По жанр лентата би могла да бъде определена като черна комедия с елементи на политически психо–трилър.

 

Дебютният филм „Джулай“ на режисьора Кирил Станков е третият български филм на тазгодишния фестивал. Умерено балансиращ между комедията и драмата, филмът на Станков ни разказва за обратната страна на сивото ежедневие, за силата на свободния дух и за мечтите, които успяват да надскочат бариерите на злободневието и да отведат човек до мечтаното от него място.

 

Освен тези филми в програмата на бургаския фест са включени и ленти на Турция, Чехия, Русия, Дания, Беларус и др.