Петър Ганев: Реалният собственик на офшорна компания не може да бъде хванат

Отговор на въпроса за нелегалните парични потоци, които са изтекли от България трудно може да се даде, тъй като самият факт нелегални парични потоци ги прави неотчетени в статистиката. Това са такива сектори, които не се влияят от икономическата политиката, тъй като те са най-общо казано „черни сектори”, тоест, те няма как да излязат на светло.

Това заяви пред ИА “КРОСС” Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика, който беше потърсен за коментар по повод твърдението на американската организация „Глобъл Файненшънъл Интегрити”, която твърди, че 38 млрд. долара нелегални парични потоци от България са изтекли към богати страни.

По думите му подобно изнасяне на нелегални средства трудно може да се получи през банковата система. За да могат да съществуват подобни транзакции може би трябва да има и някакво съдействие от някой или някаква доста добра организация.

Ганев заяви, че няма никаква непрозрачност в банковата система. В съвременния свят реалният собственик е почти невъзможно да бъде хванат, защото така оперират съвременните компании, допълни икономистът.

Прочетете цялото интервю