Райков: Станахме свидетели на истерични политически реакции

“Това правителство ще изпълни до край ангажимента си за провеждането на честни избори. Вчера бяхме свидетели на истерични политически реакции. Никакви манипулации и сценарии няма да доведат до провалянето на вота”, това каза служебният премиер Марин Райков, веднага след като гласува. Заявявам категорично, че не приемам вчерашното нарушение на закона и на предизборното мълчание, продължи той. ЦИК трябва да отговори кой наруши вчера правилата. Държа да заявя, че тези бюлетини са поставени под охрана. Тази охрана се извършва от представители на правителството в лицето на различни служби на МВР. Трябва да бъде ясно, че тези бюлетини не могат да послужат за предизборни машинации и те не могат да бъдат използвани за манипулация, категоричен беше Райков.

 

Превенцията, която ние извършихме даде поводи за много спекулации, които са неверни, каза още той. Това развързва ръцете на политическите брокери. Твърденията, че вотът ще бъде манипулиран са несериозни. Договорът за печатането на бюлетините е изпълнен от А до Я. Министерският съвет е изпълнил всички свои ангажименти във връзка с отпечатването и разпространението на изборните бюлетини за извънредните избори на 12 май, спазвайки процедурите и буквата на закона.На този етап няма нищо доказано за тези бюлетини. Има само предположения и гадания, обясни Райков.

 

Служител на Министерски съвет е бил обект на въпроси от страна на прокуратурата. Министерски съвет не може да упражнява контрол върху всички печатници в цялата страна. Най-лесното нещо е всички да приписват вината на служебното правителство. Ние сме като гръмоотвод. Това, което беше открито вчера няма нищо общо с твърдението, че изборите ще бъдат манипулирани. Ние ще сме гаранти за това. Призовавам хората да гласуват. Страна, в която всички може да бъде изречено, е страна, в която всичко може да бъде направено, завърши Райков.