Историята на Поморие в Британската библиотека

Родолюбивите поморийци Димо и проф. Димитър Тадаръкови, са спомоществуватели на великолепното издание „ПОМОРИЕ: древност и съвремие”, том I. Те пристигнаха в Лондон, за да поднесат два екземпляра от него в дар на Британската национална библиотека (British Library) – едно от най-големите световни книгохранилища.  Пътуването им е по молба на авторския колектив, включващ водещи български учени и специалисти, съобщиха от Международния търговски и културен център – ГЕОПАН, Бургас. Тадаръкови са избрани измежду всички, които са подпомогнали осъществяването на това голямо изследователско и издателско начинание, за да поднесат искрен знак на уважение към английската културна институция.

Дарението бе прието от д-р Милан Гърба – ръководител на отдела за Югоизточна Европа на библиотеката.

Това е второто дарение на ПОМОРИЕ: древност и съвремие – след като Държавния музей Ермитаж в Санкт Петербург – Русия, получи екземпляр от историята на Поморие от Георги Мицов, управител на Интерхотел България-Бургас .

Експерти на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” препоръчаха на своите английски колеги, включването на изданието в колекциите на Британската библиотека. То се прие като добра стъпка в международния книгообмен и присъствие на съвременни български научни издания в английските библиотеки”.

Начинанието се осъществи със съдействието на Константин Димитров – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Лондон.

Референтите  на НБ „Св.Св. Кирил и Методий” са посочили още 10 световни  библиотеки, на които да бъде дарено ценното издание. Това са: Конгресна библиотека – Вашингтон; Университетска библиотека – Сиатъл; Университетска библиотека – Питсбърг; Руска държавна библиотека – Москва; Национална библиотека – Санкт Петербург; Национална библиотека на Молдова – Кишинев ,Национална библиотека – Анкара, Национална библиотека  на Украйна, Национална библиотека  на Беларус и Университетската библиотека в Лувен, Белгия.

По стара издателска традиция, правото принадлежи на спомоществувателите. В случая – 10 граждани, фирми и неправителствени организации от една от най-старите европейски общини – Поморийската.