Кметовете на Несебър и Поморие дадоха старт на разширението на пречиствателна станция Равда

В края на 2014 год. трябва да приключи разширението на пречиствателната станция в Равда. Мащабният проект е на стойност 98 млн лева. След разширението и модернизацията станцията ще пречиства отпадните води на агломерация Несебър – Слънчев бряг – Равда. Ще се заустват и отпадните води на поморийските селища Каблешково и Ахелой. Община Поморие също участва в проекта като асоцииран партньор, тъй като самата пречиствателна станция се намира на нейна територия.

prechistvatelna_ravdaОбщина Несебър работи по проекта за раширението на станцията още от 2008 год, призна кметът Николай Димитров. „Радвам се, че общината имаше смелостта да се захване с толкова сложен и важен проект”, коментира Спиридон Александров от Министерството на околната среда и водите, предаде gramofona.com

В рамките на проекта ще бъде изграден тръбопровод, чрез който отпадните води ще бъдат зауствани дълбоководно.

Подобно нещо се прави за първи път в България. Самата работа по дълбоководното заустване започва веднага. Тръбопроводът ще извежда пречистените отпъдъчни води на разстояние над 1 морска миля от бреговата ивица. След края на сезона започват и строително-монтажните дейности по самото разширеие. Предвидено е монтирането на нови довеждащи колектори и реконструкция на канално-помпените станции. Община Несебър е предвидила средства в бюджета и за предпроектни проучвания за агломерацията Свети Влас – Елените, съобщи още Николай Димитров.

Разработен е и идеен проект за втора пречиствателна станция, която да бъде построена в курортния комплекс Слънчев бряг. За нейното изграждане обаче ще се изчака финансиране през следващия програмен период. Днес кметовете на Несебър и Поморие дадоха старт на разширението.