За първи път връчват световна купа на „Киноложката изложба

Първата Световна купа за България ще бъде връчена на четириног участник в тазгодишното издание на „Киноложката изложба“. Изложението се провежда за шеста поредна година на територията на град Бургас и ще бъде открито днес, от 17.00 часа в кв. Крайморие, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

В конкурсната програма, която ще продължи до 15-ти юли ще участват расови кучета от 12 страни и за първи път ще се проведе специализирана изложба за американски питбул-териер.

Шампионът на „Световния киноложки алианс“ ще бъде обявен на 14- ти юли в кв. Крайморие от 17.00 часа. Това е третият кръг за световната купа, след Рига /Латвия/ и Киев /Украйна/.

Сред четириногите участници ще бъдат „Басенджи” – единственото в света „нелаещо куче”, ши – тцу от Латвия, немски дог, величествени ротвайлери от Русия, йоркширски териер от Молдова, както и официално признатите от Световния киноложки алианс български породи – българско овчарско куче, българско лудогорско гонче и български барак.

Жителите и гостите на града ще могат да наблюдават европейски шампионат по аджилити (спорт с кучета, при който за минимално време се преодолява сложно трасе с препятствия) и спортни състезания по обидиънс – дисциплина, при която за изпълнение на различни упражнения се търси изключително послушание на кучето.

Домашните любимци ще се оценяват от квалифицирани съдии от Чили, Испания, Германия, Полша Украйна, Молдова, Латвия, Беларус и България.

Инициативата се осъществява от Община Бургас, съвместно със Световен киноложки алианс и Български републикански киноложки съюз.

Програма:

09.07 – А-САС „За купата на Бургас” – Национален шампионат на България и Национален шампионат на Казахстан

10.07. – А-САСІВ „За купата на кмета на гр.Бургас”

11.07. – Конгрес на Световен Киноложки Алианс

12.07. – Състезание по Аджилити за Купата на Бургас

13.07. – А-САСІВ Чили – Международна изложба и национален шампионат на Чилийския кенел клуб

14.07. – А-САСІВ Международна изложба ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОНАТ, кръг от СВЕТОВНА КУПА 2013