Георги Райков: Поморие живее в картините на Йордан Маринов /видео/

iordan_marinov

18 живописни платна подреди в изложба Йордан Маринов. Всички те са на морска тематика, в унисон с културните събития, свързани с Националната седмица на морето, която се провежда в Поморие. Галерия „Поморие” се оказа тясна, за да събере всички дошли да поздравят художника. Изкуствоведът Георги Райков повече от половин час представя творбите на мариниста, чиито лодки, весла, море, миди, вълни и т.н. са нарисувани толкова прецизно и с такава чистота, че от всяка картина лъха завладяващо спокойствие. Той каза, че изкуството на Йордан Маринов е сюрреалистично. Че остава верен на своя стил, приковавайки вниманието на зрителите и постигащ по невероятен начин хармонията между своя усет и тяхното очакване. Още повече, че хоризонтите в неговите платна са като хоризонтите в мечтите на хората, каза изкуствоведът.

Поморие живее в картините на Йордан Маринов със своите прелести. Изключителен майстор на детайла, с точно пресъздадени обекти , той продължава по йорданмариновски да постига успехи, рисувайки с любов към публиката и с майсторско владеене на четката.

Йордан Маринов е роден на 15 октомври 1944 година в град Българово, Бургаско. Ученическите му години минават в Поморие. Завършва ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, където се дипломира по специалността “Стенопис” при проф. Никола Гелов. Член на СХБ от 1978 г. Йордан Маринов има много самостоятелни изложби в България и чужбина. Негови произведения притежават редица частни колекционери от различни страни на ЕС. Картините :„Залез”, ”Път”, „Порив”,” Отдих”, ”Сезон”, ”Изгрей”, ”Залив”, ”Вода”, ”Лейди”, ”Време I”, ”Време II”, ” Трофей”, ”Ревю”,”Отлив”, „Място”, ”Игра”, ”Муза” ,”И така нататък” могат да бъде разгледани през следващите две седмици в Галерия „Поморие”.

Yordan_marinov

Видеозапис от откриването на изложбата тук: