Румен Гечев: С вота ГЕРБ търсят „случаен гол в трето полувреме”

„Това е един абсолютно безсмислен вот. ГЕРБ нямат никакъв шанс да постигнат политически успех. Тяхната цел е ясна още от лятото, с организацията на протестите и търсят „случаен гол в трето полувреме”. Но този гол няма как да се случи”, заяви относно предстоящия вот на недоверие към правителството Румен Гечев, депутат от Коалиция за България, в ефира на ТВ7.

Според Гечев, ГЕРБ са разбрали , че това, което са опитали през лятото, с индиректно участие в протестите, не е дало резултат. „Опитите за дестабилизация на парламента и изнервяне на правителството не се получиха. Така че сега се опитват да присъстват в публичното пространство с вотове на недоверие. Това си е тяхно право”, каза още той. Гечев продължи, че всяка партия се стреми да присъства в медиите с някакви прояви, но ГЕРБ са обезпокоени от това, че социалният пакет на правителството е сработил.

„Мерките в социалната сфера се посрещат много добре от обществото, защото са насочени към майките, към децата, към първокласниците, към нетрудоспособните и хората, в неравностойно положение, към укрепването на държавните предприятия и тези ефекти дават резултат. Те са конкретни и се измерват с числа, те са политически независими и могат да се видят в статистиката. Движим се в правилна посока”, заяви депутатът от Коалиция за България. Той отбеляза още повече, че социалният пакет е сработил и дава конкретни резултати в рамките на бюджета, приет от ГЕРБ.

Според него излизащите през последният месец разкрития около тефтерчето на Златанов, възобновеното дело срещу Цветанов и полетите на Борисов са друго условие за ГЕРБ да търсят отвличане на вниманието. „Оказа се, че господин Борисов, българският Гагарин, е обиколил Земята няколко пъти. Той е летял с всички възможни въздухоплавателни средства. Тези неща са скандални за българското общество и ГЕРБ трябва да измисли нещо, което да отвлече вниманието”, каза Гечев. „Разбирам мотивите на поведението им, но не го приемам. В края на краищата, политиката си е политика. Ние не можем да очакваме политическите опоненти да ни ръкопляскат, но в момента, когато се обсъжда новият бюджет, колегите от ГЕРБ биха били полезни, ако запазят същата активност, вместо да организират абсолютно безсмислени вотове”, продължи Румен Гечев.

Според него дискусията за Министерство на инвестиционното проектиране е странна. „Създаването на едно министерство е конституционно право на министър-председателя. Той решава какъв да бъде съставът на правителството. Нека да изчакаме да видим как ще се реализира министерството. От това, което чувам от новия министър, има амбициозни програми за инвестиционна оценка и за регулиране на инвестициите, за координацията им. Рано е след един месец да даваме оценки на едно ново министерство, най-малкото е неудачно”, каза Гечев. По думите му, едни предсрочни избори ще имат изключително негативно въздействие върху цялата икономика, особено в началото на зимата. „Още повече, че никоя от партиите които са извън парламента, включително и ГЕРБ , не са предложили алтернатива на сегашното управление. Никой не е сложил на масата алтернативна програма за управление, което засилва позициите на БСП”, завърши Румен Гечев, цитиран от Агенция Кросс.