ГЕРБ: Парите за обходите на Поморие и Ахелой били пренасочени другаде

“Съществува реалната опасност Бургас да загуби средства от ЕС за изграждането на велоалея, която да свързва града с кв. Сарафово. Присъствах на среща по темата в Министерството на инвестиционното проектиране и се оказва, че има минимален шанс проектът, който е част от този за Интегриран градски транспорт, да бъде спасен. Това ще е първата загуба за Бургас на средства по оперативните програми. Оказва се, че МРРБ и новоучреденото министерство просто си прехвърлят топката, а е нужен само подписът на един министър”. Това обяви днес областният лидер на ГЕРБ-Бургас и народен представител Димитър Бойчев по време на пресконференция в морския град. В нея взеха участие още депутатите Снежина Маджарова и Семир Абу Мелих.

Димитър Бойчев предупреди и за редица инфраструктурни проекти в областта, които са били част от предизборната кампания на „Коалиция за България”, но на практика няма да бъдат осъществени. „БСП поеха много ангажименти, сред които нови пътни възли за  гр.Българово и гр.Камено, както и гр.Айтос, завършване на четирилентовия път с обход  – Поморие – кв. Сарафово – Несебър. Истината обаче е друга – във вече публикувания проектобюджет за 2014 г. нито един от многобройните проекти, които засягат развитието на Бургаски регион, не е залегнал. Тези обещания се превръщат в празни приказки. Ако не се предвиди отсега финансов ангажимент към започването на проектите, до тук с развитието на област Бургас. А за нас това е най-важно”. Димитър Бойчев сподели още, че проблем има и с четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг. Въпреки че са били оставени средства от правителството на ГЕРБ за отчуждителни процедури за изграждане на обходите на Поморие и Ахелой, се оказва, че парите са били пренасочени някъде.

Снежина Маджарова представи акценти от законопроекта за изменение и допълнение на ЗУЧК, който е изготвила и предстои да бъде внесен следващата седмица в НС. „Забраната за строителство, която не позволява дейности в периода от 15 май-1 октомври, в сега действащия си вариант е абсолютна и категорична. С тази забрана в момента черноморските кметове виждат много сериозни проблеми, общините могат само няколко месеца в годината да изпълняват дейностите по проектите по ОП за околната среда, социалната, образователната и културната инфраструктура. Предлагаме да се даде възможност на общините и общинските съвети сами да преценяват в кои период и на кои територии от населеното място трябва да съществува строителната забрана. По този начин ще централната власт ще покаже доверие към местните власти, ще се върви в посока на реална децентрализация”, заяви Маджарова. Тя коментира и изготвени промени по поставянето на преместваемите обекти и съоръжения в зони „А” на Черноморското крайбрежие. „От март 2014 г. влизат в сила промени, които ще се отразят неблагоприятно на черноморските общини и на техните приходи. Предвижда се

 

да се забрани поставянето на обекти за продажба на сладолед , ядки, вестници. Ще бъде забранено поставянето на кратковременни преместваеми обекти във връзка с провеждането на празници и културни събития. Това ще е сериозен проблем за общините, ще доведе и до загуби за малкия и среден бизнес. Ето защо предлагаме поставянето на преместваеми обекти да бъде разрешавано въз основа на наредба на общинския съвет на съответната черноморска община.

Семир Абу Мелих сподели за скандални промени от страна на управляващите, свързани със здравеопазването и по-специално с аптеките. „БСП бяха добри само на обещания и приказки за Здравната каса и здравната система, но се разкри истината за работата на това правителство. Те обещаваха борба срещу монополите. Но миналата седмица приеха закон, с който слагат ръка на аптеките. Всички те влизат в параграф 22 и вече никой няма да може да открива аптека без разрешението на специален новосъздаден орган – експертен съвет от 11 човека по търговия на дребно с лекарствени продукти. Те ще решават дали гражданите да имат апетка в своя квартал или не. Това е схема за корупция и нищо друго, няма общо с прокламирания от тях Закон за защита на потребителя. Предложението за аптеките влезе на второ четене, въпреки че от ГЕРБ внесохме предложение да отпадне”.

Бургаският депутат, който е член на парламентарната Комисия по здравеопазване, коментира още и въпроса със забраната за тютюнопушене на закрити места. „Тезата на управляващите защо връщат пушенето е абсурдна. Вместо да кажат, че това бе предизборното им обещание, те твърдят, че ще върнат пушенето, за да осигурят 20 хил. работни места. На какво основание обаче ще става това, кой ще ги брой? На приказки много ги бива, истината е друга, всичко е една илюзия”.

 

1 коментар

  1. Анонимен

    Сигурно парите са пренасочени към нечий джоб!