Отпаднали от училище деца се връщат в клас

Общо 40 деца от община Камено, които са отпаднали от образователната система, са се върнали в училище.

Реинтеграцията на младежите е част от приключилия вече проект „Отново на училище”, реализиран по ОП „Развитие на човешките ресурси. В инициативата взеха участие четири училища от общината – СОУ „Христо Ботев” – Камено, ОУ „Иван Вазов” – с. Русокастро, ОУ „Христо Ботев” – с. Трояново, НУ „Братя Миладинови” – с. Кръстина.

В проекта бяха включени ученици от 7 до 18-годишна възраст, които поради различни причини са спрели да посещават часовете. Целта беше не само да се върнат децата в клас, но и да се предложи превенция за по-нататъшното им отпадане от образователната система. Наред с учениците специално обучение са преминали и самите преподаватели, които да придобили умения за работа в мултикултурна среда.

За всички дейности по проекта са били отделени 127 368, 81 лв. Средствата са използвани за допълнителни уроци по български език и математика, за кръжоци по интереси, за провеждането на интерактивни методи на обучение, които да повишат интереса на децата. Пари са били отделени и за подобряване на материалната база в учебните заведения. Наред с това преподаватели и психолози са провели редица срещи и с родителите, за да установят причината за отпадането на децата им от училище.

„След срещите ни с родителите стана ясно, че най-честата причина децата им да не посещават часовете, е заминаването на семействата в чужбина. Тъй като безработицата в общината е голяма, там те търсят препитание. Лошото е, че в тази ситуация децата се оставят за отглеждане при баби и при дядовци, които нехаят за образованието им.”, обясни Катя Балтаджиева, директор на СОУ „Христо Ботев” в Камено.