3 декември – Международен ден на хората с увреждания

Когато през 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания, се дава ясен знак за готовността и желанието на всички да обединят усилията си в посока засилване на дискусията по темата за свободния и независим живот на хората с увреждания, както и за тяхното пълноправно участие в обществото.

От общинската администрация са се погрижили за празничния обяд на хората с увреждания в Поморие на днешния ден, а на лежащо болните  от общината са раздадени пакети с хранителни продукти

Над 1 милиард души по света живеят с различен вид увреждания. От тях, между 110 и 190 милиона души по света срещат значителни трудности в ежедневния си живот на инвалиди и се сблъскват с бариери на всяка крачка. За хората с увреждания по света много често не се полагат подходящи здравни грижи и социални услуги за рехабилитация и възстановяване. Често срещани пречки са дискриминацията, неадаптирания транспорт, недостъпните жилищни и обществени сгради, липсата на информация. Докладът на Световната здравна организация /СЗО/ препоръчва правителствата по света да съсредоточат усилията си в няколко основни насоки: да предоставят на хората с увреждания достъп до всякакви универсални системи и услуги; да инвестират средства в специални програми и услуги за хората с увреждания; да приемат национални стратегии и план за действие за хората с увреждания; да ги привличат на работа и да осигурят необходимото финансиране за това; да подобрят информационната си стратегия за данните за броя им, както и да повишават информираността за обществото за проблемите на хората с увреждания.