Започва голямото разкопаване на Поморие, обновяват ВиК мрежата и модернизацията на пречиствателната станция

След 10 дни град Поморие ще бъде тотално разкопан, заяви кметът Иван Алексиев във връзка с изпълнението на проекта за водния цикъл. Багери и всякаква техника ще започнат да разкопават едновременно в 20 района на града за по-бързото реализиране на проекта, който трябва да приключи до края на годината. През този период ще има смущения във водоподаването, възможни са и други аварии, защото липсва подземен кадастър, но всичко е съгласувано с EVN, ВиК, БТК, за да отреагират на ситуацията. Стартът трябваше да започне на 1 октомври, но съдебни процедури за изпълнител на строителния надзор забавиха реализирането с 4 месеца.

Общата стойност на проекта е 96 686 234 лв. С обновяването на ВиК мрежата и модернизацията на пречиствателната станция ще спрат наводненията при дъжд, морето и езерото ще бъдат по-чисти, ще се повиши и биоразнообразието в региона.

Ще се започне от улиците на „малкото солено езеро”, довеждащият водопровод по ул. „Княз Борис І”, т.е. от центъра по периферията на града, за да може по разчети до 30.05. 2014г. централна градска част и входовете да бъдат приключени, а през месеците юни, юли и август ще се работи по периферията на Поморие. Кметът заяви, че ще направи и обществено обсъждане във всички райони, където ще започнат изкопните работи.

В тази връзка публикуваме неговото изявление с незначителни съкращения.

След десетина дни ще бъдем изправени пред най-голямото предизвикателство. Днес подписваме договора и даваме старт на големия проект за водния цикъл на град Поморие.
Тъй като четох коментари, че ръководството на община Поморие е некадърно и затова се е забавило това подписване, което е блокирало близо 6 месеца старта на проекта, за „добре осведоментите”, които знаят защо са блокирани тези дела мога да кажа, че има фирми в България, които обжалването го превръщат във вид бизнес.Това го твърдя съвсем отговорно, както съм го казал и на управляващите органи на съответните оперативни програми и на съответните министерства. Има фирми, които чрез жаленето извършват рекет на фирмите, които са спечелили съответния конкурс. Както е в случая ние проведохме всички процедури, навсякъде подписахме договори, остана за последно фирмата, която трябваше да отпуши проекта, а именно това е строителният надзор, но следваха повече от 6 месеца обжалвателни процедури. Минахме през КЗК, ВАС. ВАС ни върна част от процедурата, бързо я отиграхме, отново минахме през КЗК, отново минахме през ВАС и имаме вече положително становище. Върховният административен съд определи, че заповедтта на кмета на община Поморие и решението на комисията са правилини и законно съобразни. Това, че дадена фирма е решила да рекетира и община и изпълнител и възложител си е за тяхна сметка, но лошото е, че най-вече за наша, защото изтървахме 4 прекрасни месеца. Трябваше на 1 октомври да стартираме, но сега ние ще направим и обществено обсъждане на всички райони, където ще започнат изкопните работи.

Искам да предупредя всички, че Поморие до 10 дни ще бъде тотално разкопано. Това се отнася и за подържащите фирми. Може да ударим някъде кабели, някъде можем да ударим и канализация, защото нямаме подземен кадастър. Всичко е съгласувано с EVN, ВиК, БТК. Може да имаме специална среща за сметосъбирането, защото ще стане така, че колите по чистотата няма да могат да влизат по определени улици и в движение трябва да направим някаква организация за да можем да спестим на нашите съграждани неудобствата от разкопаването на улиците. Това са фактите. Лошото е, че сме притиснати от срокове. До края на 2014г. ние трябва да приключим с този проект, което означава, че лятото, колкото и да не ми се иска, някъде ще се работи в град Поморие. Ако ние не спазим сроковете има вероятност да загубим това финансиране. Загубим ли го, трябва да финансираме този проект от собствения си бюджет, което няма как да стане. Казвам всичко това, защото знам какво предстои и знам какво ще ни се струпа на главата, но поели сме риска така, че си носим отговорността. От тук нататък нещата са в посоката на голямо строителство.

Специално за водния цикъл издеята беше да започнем с 5 екипа, максимално да не нарушаваме спокойствието на поморийци. След първото обжалване вдигнахме на 10 екипа и след второто обжалване, което ни забави още 4 месеца, в момента могат да работят 20 екипа едновременно. Веднага ни става ясно, че ще се копае на 20 места в много райони. Това са хора, техника, ужас, но това е ситуацията.

Ще започнем от Малкото солено езеро, довеждащият водопровод по ул. „Княз БорисІ”, от центъра по периферията, за да може по разчети до 30 май централна градска част и входовете да сме ги приключили и за да може юни, юли и август да работим по периферията на Поморие.

Няма как да спрем този проект, защото Законът за черноморското крайбрежие важи за Поморие, но за европейските институции не важи.Хората казват – имате срокове, спазвайте ги.

15 Отзиви

  1. От изказването на Кмета на сайта на общината ни обяснява как щяло да се подобри биоразнообразието във нашата община. Mай ще се подобри неговото биоразнообразие в джоба от въшки , тесто и брашно ще има долари и евро

    • Анонимен

      Поне дано се подобри и пътната инфраструктура-да няма дупки по пътищата след като ще се копае изцяло и после следва да се асфалтира изцяло!
      Не разбрах защо ще се кърпят сега улици при положение, че ще се копае в скоро време пак?

  2. Георги Мицов

    Сериозна похвала за Кметът и екипът му довели до успешен край този сериозен и крайно необходим за бъдещето на нашият град проект. Естествено е да има трудности при изпълнението му, специално за критикарите бих казал, че няма как да родите със стиснати кълки, както и Трай бабо за хубост… но това е само риторика, Проектът е от огромно значение за нашият град, така че ползата при успешната му реализация ще е значима.

    • Да, ВАШИЯ град. Каквото има за крадене се окраде. За НАС сметката, данъка, рекета.

  3. Дано успеят за сезона. Не ми се мисли лятото да е разкопан града.

  4. Успех!
    Но не упреквайте ЕК, за това че не съумяваме да спрем кражбите, както от самите нас, така и от европейците! Вие сте Кмет, а не голтак опънат на плажа. Вашите думи са в противовес с желанието Ви и се надявам, че действията Ви ще бъдат в правилна посока.

  5. DINKO GOSPODINOV

    BRAVO,,,NA KMETA I OBCHTINATA,,I DA NE ZABRAVIM ,,ULICA AHELOI V NAI IZTOCNATA CHACT,,,,

  6. Сега е момента да махнем това недоразумение, наречено велоалея!

  7. Сега беше момента да се действа за газификацията на града. Трябва да се помисли защото зимата въздуха е много замърсен от тези които горят въглища и изхвърлят в кофите за боклук това още един път замърсява околната среда .Според мен трябва всички които изхвърлят твърди отпадъци да бъдат задължени да ги слагат в чували.

  8. Kmete koga po4vate da kopaete.

  9. Убиха се да копаят :)))))
    Смешници! Нищо не става от тази община!

  10. Torii Mototada

    Na kogo prodade parka v Malkoto ezero, kmete?
    Onova tam za da go ima e vzemano ot pomoriici!!! Kradec dolen!

  11. Анонимен

    Чакаме го разкопаването от месеци, даже години!А има и още неща,които сте обещали, г-н кмете, а мандатът Ви е към края си…Автогара, крайбрежен булевард, изкуствени острови, технологичен парк, многофункционална спортна зала, кръгови кръстовища, лабиринтов парк, крайградски парк при водоемите, влак, който да свързва Поморие с Ахелой по ивицата,велоалеи (но изпълнени както трябва)!

  12. До кмета

    Кмете екипът ти провали целият ти труд. Жалко че пак Поморие ще търси нови управници.