Ориенталският спектакъл “Харем” на поморийска сцена

Танцово сдружение “Белиденс Бургас” гостува в Поморие с Ориенталския танцов спектакъл “Харем” на сцената на Читалище “Просвета 1888” на 1 февруари 2014 г.

Група “Саида”- “Танцово студио 29” с ръководител Таня Шахова, Група “Източна жена” – Танцово студио “Дюн” с ръководител Милена Алгара, Дует “Емира” – Танцово студио “Дюн”, Студио за танци и йога “Сътворение” с ръководители Съри Мелконян и Жулиета Стоянова и Танцова формация “Фреш” – Читалище “Просвета 1888” гр. Поморие пренесоха публиката в тайнствения свят на живота в харема с фолклорна и модерна арабска и индийска музика, и танци.

Харемът – тайната мечта на всеки мъж, а и на всяка жена – “защитено свещено място”, недостъпен за любопитните погледи, забулен в мистерия и легенди, често сцена на интриги и убийства, но и важна държавна и образователна институция със завидно политическо влияние, обитаван от най-красивите, интелигентни и талантливи жени. Високообразовани, владеещи по няколко езика, майстори на риториката и на изкуството на източните разказвачи, певици и танцьорки, владеещи умението да свирят на различни инструменти. Жените, наричани алима.

Харем! Място за отглеждането, възпитанието и образованието на децата по най-добрите за времето си стандарти. Тук са били отглеждани всички момиченца и момченца до 9 годишна възраст, включително принцовете и принцесите на династията.

Харем… Един от най-големите меценати на средните векове, Харун Ал Рашид, превърнал харема в център на изкуствата. За фаворитката му Ариб негов съвременник възкликва:”\никога не бях виждал жена да свири на лютня толкова хубаво, да е толкова красива, да притежава проницателност, красноречие и бързина на ума”. Приказките “Хиляда и една нощ” не са запазили имената на тези изключителни жени, но те ще останат завинаги живи в изплъзващите се и загадъчни лица на Шехерезада.

harem2

harem1

harem3

harem4

harem5

harem1